Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kim o aktivist?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi. İnsan hakları kurumlarının temsilcilerinin sorulması üzerine Erdoğan, "Kim o aktivisit? ByLock'çular mı, Eagle'cılar mı, terör örgütlerine silah taşıyanlar mı?" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da yapılan G20 zirvesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısı düzendi. Toplantının soru cevap kısmında, bir gazetecini sorusuna Erdoğan kızdı. Soruyu cevaplayamayan Erdoğan, "Öncelikle dili böyle kullanmamalısın. Böyle bir argo konuşman doğru değil" dedi.

İsim vermeden YPG'ye silah yardımı yapan ABD'yi eleştiren Erdoğan, "Bölgede dağıtılan ve bize yönelen namluların başka ülkeleri hedef almayacağının garantisi yoktur" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Türkiye'de tutuklu olan gazeteci Deniz Yücel'le ilgili bir soru üzerine, "Şiir okuduğum için hapse girdim. Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda hassasım. Basın mensubu denilenler terör örgütlerine yardım ve yataklık ediyorlar" diye konuştu.

Erdoğan, küresel ekonominin istikrarı için ekonomik önlemlerin uygulanması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Küresel finans ağlarının esnek hale getirilmesi için görüş birliği sağlandığını aktardı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'TERÖR MÜCADELE DİĞER ÜLKELERDEN AYNI TUTUMU BEKLİYORUZ'

- Zirvenin en önemli konularından biri terörle mücadeleydi. Terör örgütlerinin saldırlarının önlenmesi konusunda başarılı olunamadığını belirtik.

- Terörizmle mücadele planına elimizden gelen desteği vereceğiz. Diğer ülkelerden de aynı tutumu bekliyoruz.

'ALMAN POLİSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

- Alman polisinin fedakarlığını görmemek mümkün değil. Alman polis teşkilatına fedakarlıklarından dolayı teşekkür ediyorum."

'TERÖRE KARIŞANLAR AVRUPA'DA HİMAYE EDİLİYOR'

- PKK terör örgütünün uzantıları Avrupa ülkelerinde her yıl milyonlarca avro haraç topluyorlar. Ülkemiz cinayet işlemiş, terör eylemlerine karışmış bazı kişiler, Avrupa'da himaye ediliyor. Darbe girişimine karışmış FETÖ'cülerin korunması Türk halkını rencide ediyor."

'BÖLGEDE DAĞITILAN SİLAHLAR, BAŞKA ÜLKELERE YÖNELEBİLİR'

- Güvenliğimizi tehdit eden oluşumlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta taviz vermeyeceğiz. Terör örgütlerine verilen silahları topraklarımızda yapılan eylemlerde ele geçiriyoruz. Bölgede dağıtılan ve namlusu bize yöneltilen silahların yarın dünyanın başka yerindeki eylemlerde kullanılmayacağının garantisi yoktur.

- Avrupa Birliği, mülteciler konusunda verdiği sözleri tutmadı. Projeler sunulmadı diyorlar. Projeler uygulandı. Gelsinler Gaziantep'e görsünler. Mültecileri adalarda, gettolara hapsetmiyoruz. İnsan onuruna yakışır kamplarda ağırlıyoruz."

- Katar'ın egemenliğine saygı duyulmalı. Kardeş kavgasının kazananı olmaz.

- Türkiye Kıbrıs meselesinin çözümü için çok çaba harcamıştır. Türk tarafının ılımlı ve samimi tavrı karşılık bulmadı. Zirvenin bu şekilde sonuçlanmasından üzüntü duyuyoruz.

'DÜŞÜNCE VE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA HASSASIM'

- (Bir gazetecinin tutuklanan gazeteci Deniz Yücel'le ilgili soru üzerine) Basın mensupları sınırsız özgürlüğe sahip değildir. Basın mensupları suç işlerse cezaevine girerler. Ben belediye başkanıyken şiir okuduğum için hapse girdim. Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda hassasım. Eğer bunu bilseniz bunu soruyu bana sormazdınız. Basın mensubu denilenler terör örgütlerine yardım ve yataklık ediyorlar. Bu konuda size diğer ülke liderlerinin vereceği cevabı verebilirim: Bu yargının konusudur ve yargı kararını vermiştir.

'KONUŞMAMA TAHAMMÜL EDEMEDİLER'

- (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da toplantı yapmasına izin verilmemesi) Almanya'da 3 milyon soydaşım var. Onlarla bu seyahatim vesilesiyle salon toplantısı yapmayı arzu ettim. Fakat Alman yönetimi müsaade etmedi. Buna tahammül edemediler. Bunu hangi özgürlük anlayışıyla bağdaştıracağız? Bir cumhurbaşkanına Almanya'da konuşma izni vermeyenler özgürlüklerden bahsedemezler. Benin siyasi intihar dediğim budur.

- Telekonferansla konuşma arzumuza dahi tahammül edememişlerdir. PKK terör örgütüne müsaade etmişlerdir. Sözde örgüt liderine kendilerine ait paçavralarla yürümesine izin verenler toplantı gösteri hakkını kullanmak isteyen meşru derneklere müsaade etmiyorlar. Türkiye'de böyle bir yasak yok. Türkiye'de anamuhalefet partisinin sözde bir adalet yürüyüşü var devam ediyor.

'AFRİN'DEN TEHDİT VAR'

- (Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu kararı) Referandum kararını doğru bulmuyorum. Uyarılarımızı ilettik.

- Afrin bizim için bir tehdittir. Afrin'den Kilis'e sürekli bir tehdit var. Biz de angajman kuralları çerçevesinde, oradakilere gerekli dersi vermeye devam edeceğiz.

'SÖYLEDİĞİNİZ KİŞİ BİR TERÖRİST'

- (Bir gazetecinin, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve tutuklu vekillerin ne zaman serbest kalacağı yönündeki sorusu üzerine) Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Kürtleri sokağa dökmüştür. Öyle bir terörist ki, sokağa 53 Kürt kardeşimi yine Kürtlere öldürten bir teröristtir. Bizim arkamızda YPG var, PKK var diyen bir kişidir. Yargı onlarla ilgili ne karar verirse odur.

'KİM O AKTİVİST?'

- (Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularıyla ilgili bir soru üzerine) Bunlar, o otelde neden topladılar? Adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı... İstihbaratın aldığı bir bilgi üzerine polis teşkilatı harekete geçmiştir. Bu aktivist denilenler kim? Kim o aktivisit? ByLock'çular mı, Eagle'cılar mı, terör örgütlerine silah taşıyanlar mı? Haberi doğru kaynaklardan öğrenmelisiniz.