Af Örgütü'nden Erdoğan'a: 1998'i hatırlıyor musunuz?

Uluslararası Af Örgütü, Büyükada'da gözaltına alınan dokuz insan hakları savunucusu için kampanya başlattı. Sosyal medyada yayınlanan videoda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a örgütün 1998'de hapse atıldığında kendisini de savunduğu hatırlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyükada'da bir eğitim semineri için biraraya gelen dokuz önde gelen insan hakları savunucusunun, ailelerine de haber verilmeden gözaltına alınmasına dünya kamuoyundan tepki sürüyor. Uluslararası Af Örgütü, kendisinin Türkiye direktörü İdil Eser'in de aralarında bulunduğu insan hakları savunucusu için özel bir video hazırlayarak doğrudan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a seslendi. Videoda, Erdoğan'ın okuduğu şiir nedeniyle hapis cezası aldığı hatırlatılarak, "Biz o zaman sizin serbest bırakılmanızı talep etmiştik, şimdi de onların bırakılmasını talep ediyoruz" denildi.

'BİZ 1998'İ HATIRLIYORUZ'

Videoda kullanılan ifadeler şöyle:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1998'i hatırlıyor musunuz? Biz hatırlıyoruz.

İstanbul Belediye Başkanı olduğunuz dönemde Af Örgütü sizin serbest kalmanız için kampanya yürütmüş, şu şiiri okuma hakkınızı savunmuştu: "Minareler süngü, kubbeler miğfer, Camiler kışlamız, müminler asker..." O dönemin laik hükümeti bu ifadeleri tehditkâr bulmuş, siz hapse atılmıştınız."

Videoda kısa bir konuşma yapan Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty "Şimdi 19 yıl sonra, Erdoğan'ın güvenlik güçleri insan hakları savunucularının bir toplantısını basıyor ve onları 'Elinizdeki her şeyi bırakın' diye duyarsızca bağırıp, oradaki herkesi alıp götürüyor" tepkisini gösterdi.

'İKTİDARDA HANGİ HÜKÜMET OLURSA OLSUN...'

Videonun devamındaysa şu ifadeler yer aldı:

"Af Örgütü'nün Türkiye direktörü İdil Eser, diğer aktivistlerle birlikte gözaltına alındı. Af Örgütü'nün Türkiye yöneticisi Taner Kılıç'ı hapse atmalarının üzerinden bir ay geçmeden..."

Kuruluşun Türkiye uzmanlarından Milena Buyum ise "Biz her zaman Türkiye'de adaletsizlikle savaştık, bireylerin inançları ne olursa olsun, iktidarda hangi hükümet olursa olsun" dedi.

Video şu ifadelerle son buldu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, o zaman sizin serbest kalmanızı talep etmiştik, şimdi onların serbest bırakılmalarını talep ediyoruz."