‘Yüksel eylemcileri’nin evlerine baskın

Aralarında Veli Saçılık’ın da bulunduğu ‘İşimi geri istiyorum’ eylemcilerinin evlerine polis eş zamanlı baskın yaptı. Veli Saçılık’ın eşi Solmaz Saçılık, “Bu eylem hukuksuzluğa karşı başlamıştı, hukuksuzluk devam ediyor ama adaletle sonuçlanacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL KHK’sı ile kamudaki görevlerinden ihraç edilen ve “İşimi geri istiyorum” talebiyle 241 gündür Yüksel Caddesi’nde eylem yapanların evlerine polis eş zamanlı baskın düzenledi. Polisin, eylemin sembol isimlerinden sosyolog Veli Saçılık ile öğretmen Acun Karadağ ve Esra Özakça’nın evlerine gittiği sırada Saçılık Çağdaş Hukukçular Derneği’nin bir toplantısı için Ankara dışındaydı, Karadağ ile Özakça ise gözaltındaydı.

Veli Saçılık polis baskınını Twitter hesabından şu sözlerle paylaştı:

“Şu anda aldığım haber göre, polis evimde arama yapıyormuş. Daha önce bunu tahmin etmiştik. Esra, Acun, Nazife hocamızı da gözaltına almışlar. Şunu söylüyoruz biz: İşimizi geri istiyoruz diye başladık ve hiçbir şekilde hiçbir zalime boyun eğmedik. Bizim tek suçumuz, zalime zalim demektir ve karşısında eğilmemektir.”

'TUTUKLANABİLİRİM' DEMİŞTİ

Veli Saçılık, 26 Haziran’da Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada hakkında açılan soruşturmayı işaret ederek, “Bayramdan sonra tutuklanabilirim” demişti.

Saçılık hakkında başlatılan soruşturma, Ankara Valiliği’nin salı günü aldığı Yüksel Caddesi ve çevresindeki eylem yasağı kararı ve bugün 26 kişinin gözaltına alınmasının ardından bugün bir baskın beklediklerini söyleyen Veli Saçılık’ın eşi Solmaz Saçılık, “Bu eylem hukuksuzluğa karşı başlamıştı, hukuksuzluk devam ediyor ama adaletle sonuçlanacak” dedi.

VELİ SAÇILIK’IN EŞİ SOLMAZ SAÇILIK POLİS BASKININI ANLATTI

Solmaz Saçılık şunları anlattı, “Veli’nin evde olmadığını biliyorlardı. Ellerinde arama kararı vardı. Veli hakkında bir yakalama kararı varmış. Her gün aynı yerde eylem yapan adamın nesini yakalayacaksınız dedim. Nuriye Gülmen 'İşimi geri istiyorum' talebiyle eyleme başladığı 9 Kasım 2016’dan bu yana hepsi kanımız canımız oldular. Ben evimdeki bir insandım, beni direnişçi yaptılar. İnsanlara zulmederek direnişi yarattılar, hukuksuzluklarla direnişi büyütmeye devam ediyorlar. Bizleri sokak ortasında işkence ederek, darp ederek, kol kırarak, ağzımıza gözümüze gaz sıkarak gözaltına aldılar. Onlar böyle yaptıkça daha çok kenetleniyor insanlar, daha çok sokağa çıkıyorlar çünkü daha çok tepki duyuyorlar. Bu şekilde bu eylemi boğamayacaklarını bilmeliler.”

Veli Saçılık: Bayramdan sonra tutuklanabilirim!Veli Saçılık: Bayramdan sonra tutuklanabilirim!

TWİTTER MESAJI SORUŞTURMA DOSYASINDA

Veli Saçılık’ın ampüte kolunun omzunun kırıldığı eylemin ardından eşini korumak için basın açıklamasında hemen arkasında bulunduğunu söyleyen Solmaz Saçılık, “Durup dururken beni gözaltına aldılar. Veli, ‘Eşimi bırakın, o eylemci değil’ derken onu yerlerde sürüklemeye başladılar. Gözaltı aracının içinde bize gaz sıkılar, Veli’nin ise doğrudan gözlerine sıktılar. Doktor Veli’ye omzu bir kez daha kırılırsa kolunun omuzdan kesilebileceğini söylemişti ben de onu korumak istedim” dedi. Solmaz Saçılık, Veli Saçılık hakkında başlatılan soruşturmada eşinin Twitter’dan düzenli olarak paylaştığı sabitlenmiş mesajının olduğunu da söyledi. Mesaj şöyle: Çok güçlü olabilirsiniz ama yenilmeye mahkûmsunuz.

'İŞİMİ GERİ İSTİYORUM' EYLEMİ NASIL BAŞLADI?

OHAL KHK’sıyla kamudaki görevinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen’in 9 Kasım 2016’da “İşimi geri istiyorum” talebiyle Ankara Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde başlattığı eylem sırasında defalarca gözaltına alındı. Gülmen eyleme devam etti, farklı iş kollarından kamudan ihraç edilenler de aynı taleple sokaklara çıktı. Semih Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ eylemin sembol isimleri oldu. Taleplerine yanıt alamayan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça 122 gün önce açlık grevine başladı. Açlık grevlerinin 75’inci gününde evlerinden gözaltına alınarak tutuklanan Gülmen ile Özakça açlık grevine tutuklu bulundukları Sincan F Tipi Cezaevinde devam ediyor. Semih Özakça’nın, kendisi gibi KHK ile ihraç edilen öğretmen eşi Esra Özakça da eşinin tutuklanmasının ardından başladığı açlık grevinde 46 günü geride bıraktı.

Ankara Valiliği 4 Temmuz Salı günü Yüksel Caddesi ve çevresinde eylem yasağı kararını açıkladı. Aralarında açlık grevindeki Esra Özakça ile öğretmen Acun Karadağ’ın da bulunduğu 26 kişi dün basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alındı. Ardından da akşam saatlerinde polis ‘Yüksel eylemcilerin’nin evlerine eş zamanlı baskın düzenledi.

‘İşimi geri istiyorum’ eylemcileri, 241 gün boyunca defalarca gözaltına alındılar, sayısız kez biber gazına maruz kaldılar ve polis tarafından plastik mermiyle vuruldular. Onlarca polisin plastik mermi ve biber gazı yağdırdığı Veli Saçılık’ın o an çekilen fotoğrafı, eylemin dünya çapında duyulmasını sağladı. Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ile Semih Özakça ise kritik eşiği aşalı çok oldu ancak tüm taleplerine rağmen cezaevinde Türk Tabipleri Birliği doktorları tarafından takip edilmelerine izin verilmedi. (HABER MERKEZİ)