Meral Danış Beştaş, 'Büyükada gözaltıları' için Meclis'e soru önergesi verdi

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucuları hakkında Meclis'e bir soru önergesi sundu. Beştaş ayrıca bir de dilekçe hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, insan hakları savunucularının eğitim toplantısı için bulundukları İstanbul Büyükada'da gözaltına alınmış olmasını Meclis gündemine taşıdı. Beştaş konuya ilişkin Meclis'e bir soru önergesi ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da bir dilekçe sundu.

Meral Danış Beştaş Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Son iki yılda insan hakları örgütlerinin bazılarının kapatıldığı (Gündem Çocuk gibi), düzenledikleri raporlar nedeniyle (Cizre raporu gibi) bazılarının ise soruşturmalara maruz kaldıkları (İHD, TİHV, Gündem Çocuk gibi) ve faaliyetleri nedeniyle pek çok insan hakları savunucuları hakkında davalar açıldığı, bu kişilerin gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldıkları (İHD yönetici ve üyeleri hakkında açılmış yüzlerle ifade edilen soruşturma ve davalar gibi) bilinmektedir," diyerek, Meclis tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- İnsan hakları alanında çalışmalar yapan kişilere özgü gözaltı ve tutuklama yöntemlerinin uygulanma sebebi nedir?

2- “İnsan haklarını savunma” TCK’nin hangi maddesi kapsamında suç sayılmaktadır?

3- Türkiye’de giderek artan hak ihlalleri ile hak savunucularının bunları dile getirilmelerine dönük gözaltı ve tutuklama yapılması bir nevi tehdit midir?

4- BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi, insan hakları savunucularının haklarını, ödevlerini ve aynı zamanda devletlerin sorumluluklarını düzenlediği halde neden hükümetiniz bu sorumluluğun gereğini yerine getirmemektedir?

5- İnsan hakları savunucularının gözaltına alınması ihbar neticesinde mi gerçekleşmiştir?

6- Kişilerin gözaltına alınması somut deliller yerine neden asılsız ihbarlar ile gerçekleşmektedir? Ceza usul yöntemleri ve ilgili mevzuat neden uygulanmamaktadır?

7- Hali hazırda gözaltında olan hak savunucuları ne zaman serbest bırakılacaktır?

8- Hükümetiniz insan hakları savunucularını tanıma, koruma ve faaliyetlerini kolaylaştırmaya dönük taahhüdün gereğini yerine getirecek midir?

9- Başbakan olarak hak savunucularının serbest bırakılması için girişimde bulunacak mısınız?

10- İnsan Hakları savunucularına yönelik gözaltı ve baskılarla amaçlanan hak ihlallerinin kamuoyundan gizlenmesi midir?

11- Hak ihlallerini yapan ve sebep olanlar neden soruşturulmuyor?

12- Hak savunucularına yönelik göz altılarla hak ihlallerinin tırmandırılacağı mesajımı verilmektedir?

13- Hükümetiniz OHAL’i devletin kendisine ilan ettiğini açıklamıştı. Ancak gelinen aşamada OHAL iktidarınız dışındaki her kesime yönelmiş olup bu uygulamanın sebebi nedir?

Meral Danış Beştaş, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na verdiği dilekçede ise şu taleplerde bulundu: "Konu hakkında bu başvuruyu yapmak ve Komisyonunuzu konu hakkında bilgi vermek zarureti hâsıl olmuştur. Zira insan hakları savunuculuğu yapan kişilerin gözaltına alınması durumu bizatihi hak ihlallerinin açık ve net bir biçimde yok sayıldığı anlamına gelmektedir. Hak savunuculuğunun kriminalize edilmiş olması hak ve özgürlük alanının adeta demir parmaklıklarla örüldüğünün resmidir. Bu tablonun Komisyonunuzca değerlendirilmesi ve hâlihazırda gözaltına alınan hak savunucuları için derhal harekete geçilmesi tarihi ve hayati önemdedir. Çünkü gelinen aşama tam da bir kırılma noktasına tekabül etmektedir. Bu bahisle talebimin ivedilikle değerlendirilmesini ve hâlihazırda gözaltına alınan hak savunucuları için bir çalışma yürütülmesi gereğini bildiriyorum. Gereğinin yapılmasını saygıyla dilerim." (HABER MERKEZİ)