Elif Akgül, TGS Şube Yönetimi'nden istifa etti

Gazeteci Elif Akgül, TGS İstanbul Şube Yönetimi'nden istifa etti. Akgül, Şube Başkanı Ali Açar'ın, Cumhuriyet iddianamesinde "tanık" olarak yer almasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elif Akgül, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Yönetimi’ndeki görevinden istifa etti. TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar’ın Cumhuriyet iddianamesinde verdiği ifadenin ardından uyarı cezası verilmesinin yeterli olmadığını belirtti.

Bianet editörü Elif Akgül, TGS İstanbul Şube Yönetimi’ndeki görevinden ayrıldı. TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar’ın Cumhuriyet gazetesiyle ilgili soruşturmada, tanık sıfatıyla verdiği ifadenin iddianamede yer aldığını belirten Akgül, bunun meslek ilkelerini ihlal ettiğini savundu.

Akgül’ün istifa açıklaması şu şekilde:

“AKP iktidarının basına yönelik kumpaslarından en önemlilerinden olan Cumhuriyet davasının tanıklarından biri, aynı zamanda gazete çalışanı olan Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Ali Açar.

Açar'ın tanık sıfatıyla savcıya verdiği ifade, gazetenin yayın politikasını tartışması, yaptığı yorumlar iddianamenin çatısını oluşturan beyanlardan.

Öyle ki savcı da ‘çok önemli’ bulduğu ifadeleri büyük harflerle iddianamede kullanmış."

'TANIK OLARAK YER ALMASI KABUL EDİLEMEZ'

"Bu durumun gazeteci meslek ilkelerini ihlal ettiğini, yayın politikasının basın özgürlüğünün bel kemiği olduğunu, bir TGS Şube Başkanının basın üzerinde böylesi baskılar olduğu bir dönemde bu şekilde ‘tanık’ olarak yer almasının kabul edilemez olduğunu sendika yönetimine taşıdık. Konuyu disiplin kuruluna götüren İstanbul Şube Yönetimi'nden iki kadın yöneticiydik.

Ancak, TGS'nin tarihinde kara leke olarak kalacak bu durum disiplin kurulundan ‘oy çokluğu’ ile uyarı cezası ile karşılandı."

'MESLEK İLKELERİNİ HİÇE SAYAN BİR BAŞKAN'

"Muhbirvari ifadelerin sahibi ise hala görevde ve basın özgürlüğü protestolarında üzerinde TGS önlüğü ile kameralara poz veriyor.

TGS yöneticileri ise ‘Koltuk sevdasına’ bu derece kapılmış Açar'ı bir erkek dayanışması edasıyla korumakta beis görmüyor.

Bu bağlamda başta meslek ilkelerini hiçe sayan bir başkan ve onu koruyup kollayan bir yönetimle çalışma imkanım kalmadığından yöneticilik görevimden istifa ettim.

Sendikanın bu utançtan kendisini temizlemesi umuduyla.” (KAYNAK: BİANET)