Saplantılı aşktan nasıl kurtulunur?

'Love in the time of tinder' romantizm haplarının 20 yıl içinde kullanılacağını sözledi. Doktor Oytun Erbaş'a göre 'Aşk hapı günümüzde mümkün ama gerçek aşkı taklit edemez'

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzmanlar sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle 'aşık olmanın zorlaştığını' söylüyor. Sosyalleşmek ve aradığı eşi bulmak için kullanılan uygulamalar aşk hayatımızı nasıl etkiliyor?

Habertük'ün Sağlık Editörü Esra Öz, "Kokuyla Keşfet" kitabının yazarı Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş ile aşkı konuştu. Erbaş'a göre " Sosyal medya tanışma ve ilişki kurma davranışını daha da kolay hale getirdi, ancak bu durumda direkt kişisel gerçek karakterler değil, mükemmel hale getirilmiş sanal karakterle tanışıyorsunuz" Aşk haplarının 20 yıl içerisinde kullanıma başlanacağını da değerlendiren Erbaş "Aşk hapı günümüzde mümkün ama gerçek aşkı taklit edemez" diyor.

Sosyal medyanın ya da uygulamaların aşk üzerine etkileri nelerdir?

Sosyal medya tanışma ve ilişki kurma davranışını daha da kolay hale getirdi. Tanımadığınız kişilere daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Diğer taraftan ilişki kurmada direkt kişisel gerçek karakterler değil, mükemmel hale getirilmiş sanal karakterle tanışıyorsunuz. Bu esasında bir oyun gibi. Beyin bu oyunu daha çok seviyor. Daha çok zevk alıyor. Yani sosyal medya beyin için gerçek hayata göre daha zevkli.

Mobildeki tanışma uygulamaları aşkı saplantıya çeviriyor mu yoksa onun değerini düşürüyor mu?

Bu uygulamalar partner bulmayı kolaylaştırdığı için, beynin korteks yani kabuk bölgeleri denen temel düşünme devrelerinin çalışmasını azaltıyor. Beyinde daha ilkel olan haz bölgelerini aktive ediyor. Yeni tanışacağınız biriyle yapacağınız entellektüel tanışma ve anlaşma yerine, haz ve cinsel ağırlıklı bir tanışmaya neden oluyor. Aşkın değerini de azaltıyor bu uygulamalar.

"love in the time of tinder" panelinde romantizm haplarının kullanımın 20 yıl içinde yaygın bir şekilde kullanılacağı konuşuldu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Evet romantizm haplarının kullanılması mümkün. Bu konuda en önemli aday oksitosin. Oksitosin kişilerin bağlanmasına neden oluyor. Oksitosin burun yoluyla uygulanabilen bir hormon. Burundan beyne geçme özelliğine sahip. Oksitosin bağlanma ve obsesyon (takıntı) ile ilgili beyin devrelerini çok hızlı aktive ederek, romantik aşkı tetikleyebiliyor.

Doktor Oytun Erbaş saplantılı aşık olduğunu düşünenler de şu tavsiyeleri veriyor;

Kendinize hedefler belirleyin. O hedef doğrultusunda ilginizi değiştirin.

Sosyal medyayı kendiniz geliştirmek için kullanın.

Beğeni ya da yorum almak sizin için önemli olmasın.

Medya okuryazarlığı konusunda bilinçlenmeye çalışın.

Kitap okuyun, film izleyin, yeni hobiler edinin.

Medya aşkı her şeyin ötesinde tutuyor, sanal alemde aşk yaşamak mutluluk getirmez.

Kendi gelişiminizi artıracak blog yazın.

Bağımlılıkların nedeni bizi geçici süre mutlu hissettirmesidir. Bu nedenle bizi mutlu edecek sağlıklı alışkanlıklar edinmeyi deneyin.

“Bir şey bitiyorsa daha iyisi olur” düşüncesini hep aklınızda tutun.

Unutmak için, odak noktanızı değiştirin.