Taksim'den Adalet Yürüyüşü'ne: Sanatçılar yolda

Adalet Yürüyüşü 20'nci gününe girdi. Aralarında sanatçı Nejat Yavaşoğulları, Berhan Şimşek, Salih Turan ve Orhan Aydın gibi isimlerin bulunduğu grup sanatçı yürüyüşe katılmak için yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan ‘Adalet Yürüyüşü’ 20'nci gününde devam ediyor. İzmit’in Yahyakaptan bölgesinden hareket eden kortej bugün 19 kilometre katederek Körfez ilçesi yakınlarında bugünlük yürüyüşü sonlandıracak.

"Sanatçılar Girişimi"nin örgütlediği bir grup sanatçı ve yazar sabah saatlerinde Taksim Meydan'da buluşup yürüyüşe katılmak için yola çıktılar. Aralarında Nejat Yavaşoğulları, Berhan Şimşek, Salih Turan ve Orhan Aydın gibi isimlerin bulunduğu grup, adalet için yola çıktıklarını ifade ettiler.

'POST-ABDÜLHAMİT'E KARŞI ADALET VAAZ EDİYORUZ'

Ressam Müfit İşler: Adalet Yürüyüşü ile ilgili, "Hep birlikte yürüyüşe gidiyoruz. Öncelikle benim için bu yürüyüşün anlamı adalet. Çok ilginç, aslında adalet meselesi bu toplumun  ana damar meselelerinden biri ve çözemediği bir hikaye. Normunu bulamıyor bir türlü. 1908'de  Abdülhamit'e karşı başlamış. Şimdi post-Abdülhamit döneminde yeniden adaleti vaaz ediyoruz gibi bir durumdayız. Bu tarihi an çok önemli benim için.

'HİÇBİR GÜCÜN BU GİZEMLİ YÜRÜYÜŞÜ ENGELLEYEMEYECEĞİNİ GÖRDÜM'

Ressam Sali Tuna: Gezi'ye ben 11,12 ve 13'üncü günlerinde bizzat katıldım, çizdim. Ataol Behramoğlu ile birlikte Ankara-İstanbul Adalet Yürüyüşü'nü desenlerle çizimlerle büyük bir kitap haline dönüştürme kararı aldık. Bolu'ya girmeden ilk karşılaştığım şey, insanların doğayla, arabalarla, jandarmalarla, polislerle, bulutlarla gökyüzünün bir bütün olup büyük bir nehir gibi aktığıydı. Hiçbir gücün bu gizemli yürüyüşü engelleyemeyeceğini gördüm.

'ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NDE BULUNMAK BİR GÖREVDİR'

Müzisyen Nejat Yavaşoğulları: Şu anda büyük yürüyüşe katılmak için Taksim'den yola çıktık. Türkiye tarihinde ilk defa yapılmış olan böyle büyük bir yürüyüşe bizim de katkıda bulunmamız bir görevdir. Bu aynı zamanda tüm haksızlıklara karşı bir müdafa-i hukuk  yürüyüşü olarak da görülebilir. Her şeye rağmen dünyanın ve Türkiye'nin aydınlık bir geleceğe doğru gittiğini düşünüyorum.

'VİCDANI OLAN HERKES KATILMALI'

Akademisyen Neşe Doster: Müthiş bir coşkuyla, umutla, bir aydın olarak bir öğretim görevlisi olarak, bir cumhuriyet kadını olarak bu yürüyüşe katılmak istedim. Yürüyüşü çok kısa bir şekilde özetleyin derseniz;  geçen gün katıldığımda bir kadına "Sırtınızda, elinizde bir şey yok" dediğimde "Vicdanım var" demişti. Vicdanı olan herkesin katılması gereken bir yürüyüş olduğunu düşünüyorum. Umarım daha mutlu, daha aydınlık bir Türkiye'de buluşmak üzere.

'BU SESİN EN YÜKSEKLERE HAYKIRILMASI İÇİN BURADAYIM'

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın: Eğer bu ülkeye barış, eşitlik, özgürlük, kardeşlik gelecekse; sanat ve sanatçı özgür olacaksa, ülkedeki gasp edilmiş haklar tekrar geri alınacaksa, bunun yolunun önce adaletli olmaktan geçtiğini düşünüyorum. Onun için bu yürüyüşe katılıyorum ve emeğin özgürleşmesi için, bu sesin en yüksek seviyelere haykırılması için buradayım.

'BARIŞÇI BİR YÜRÜYÜŞ YAPIYORUZ'

Ressam Bedri Baykam: Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşüne katkıda bulunmaya gidiyoruz. Türkiye'de insanların cesaretinin, enerjisinin, dayanışmasının, demokratik insanlar açısından bitmeyeceğini göstermek, kanıtlamak için, dosta düşmana kanıtlamak için barışçı bir yürüyüş yapıyoruz.

'GECİKMİŞ BİR YÜRÜYÜŞ!'

Eski Adalet Bakanı Ercan Karakaş: Adalet Yürüyüşü gördüğünüz gibi binlerce kişinin dikkatini çekiyor. İnsanlar katılıyorlar. Tam zamanında yapılan bir yürüyüş. Hatta geçikmiş bile denilebilir ama Türkiye'de adalet yok, adalet olmayınca yargı da yok. Bu Adalet Yürüyüşü büyük bir yürüyüş ve tarihimizde bir ilk...  Bugün de farklı alanlardan sanatçıların bu yürüyüşe katılması büyük bir güç sağlayacaktır.

Heykeltraş Mehmet Aksoy: Kılıçdaroğlu'nun başını çektiği Adalet Yürüyüşü'ne katılıyorum. Gerçekten bunu çok önemli buluyorum. Türkiye'de hatta dünyada ilk kez bir parti başkanının inisiyatifiyle Adalet Yürüyüşü oluyor. Halkımızın adalet iradesini burada görmüş olacağız.

'ADALET ADINA YAPILAN BU DİRENİŞİN YANINDAYIZ'

Müzisyen Vedat Sakman: Hukuk adına, adalet adına yapılan bu direnişin yanındayız. Hukukun üstünlüğü tabii ki önemli ama ben biraz da bunun vicdan hukuku ile ilgili olduğunu düşünüyorum.

'UMARIM DAHA SONRASI İÇİN GÜZEL BİR ETKİ YARATACAKTIR'

Sanatçı Bahri Genç: Bu yürüyüşe bir sanatçı olarak katılmak çok güzel bir duygu. Umarım daha sonrası için de güzel bir etki yapacaktır bu yürüyüş.

'SANATÇILAR TOPLUMA YOL GÖSTERMELİ'

Heykeltraş İhsan Alparslan: Sanatçılar girişimi adına Adalet Yürüyüşü'ne destek vermek amacıyla gidiyoruz. Sanatçıların diğer insanlarından bir farkının olduğunu düşünüyorum. Toplumun geleceği ile ilgili kaygılarının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Topluma yol göstermek amacıyla  yürüyüşe katılıyorum.

Sanatçı Orhan Kurtuldu: Biz sanatçılar nerede zulüm, haksızlık, adaletsizlik varsa orada olacağımıza söz vermiş kişileriz. O neden bu Adalet Yürüyüşü'ne cumhuriyetin tüm değerlerinin yeniden hayat bulması için katılıyoruz.

'ADALET İÇİN YÜRÜYECEĞİZ'

Sanatçı Aydın Aytuna: Adalet için yürüyeceğiz.

'ADALETİN YOLU OTOBAN GİBİ OLMALIDIR'

Sanatçı, eski milletvekili Berhan Şimşek: Bugün yürüyüşün 20'inci günü ve yürümemizin gerekçesini biz biliyoruz ama bizi yürüten unsurların neler olduğunu halkımızın da bilmesi gerekiyor. Türkiye 15 yıldır süren bir iktidarla yönetiliyor ve bu iktidar özellikle 2010 yılından itibaren Türkiye'deki temel hak ve özgürlükleri ve yaşamın diğer alanlarını dar etmeye başladı.

16 Nisan referandumundan sonra 'Tek Adam' rejimini gördük. Her türlü bürokrasiyi kendine göre dizayn eden bir yapı... Bunun en önemlisi de yasama, yürütme ve yargının tek bir partide değil, tek bir kişinin elinde toplanması... Adalet, hukukun üstünlüğüne giden bir yoldur ve bu bir otoban gibi olmalıdır. Pürüzsüz olmalıdır. Türkiye'den örnek vermek gerekirse duble yol değil, patika yol değil, keçi yolu dahil her yol kesildiğinde evrensel hukuk üstünlüğüne varabilmek mümkün değildir" dedi.