Merve Kavakçı kimdir?

Türkiye siyasetinin yakın dönem önemli simalarından olan Merve Kavakçı, 1999 yılında çıkarıldığı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına bugün geri döndü. Kavakçı'yı vatandaşlıktan çıkarılmaya kadar götüren süreç milletvekili seçilmesi ile başlamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilerek TBMM'ye giren ve yemin törenine o dönem yasak olan başörtüsüyle katıldığı için hakkında soruşturma açılarak T.C. vatandaşlığından çıkarılan Merve Kavakçı bugün yeniden Resmi Gazete'de yayınlanan kararla vatandaşlığa alındı.

Kavakçı, Fazilet Partisi’nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2 Mayıs 1999’da TBMM’de and içme törenine başörtülü gelince meclisten çıkartıldı. Bakanlar kurulu kararıyla ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için vatandaşlıktan çıkartıldı. 1999 yılında ABD’ye yerleşti. Halen Washington'da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

KAMU YÖNETİMİ VE SİYASET BİLİM OKUDU

Kavakçı, 19 Ağustos 1968’de Sakarya doğumlu İslam hukuku profesörü Yusuf Ziya Kavakçı ile Ispartalı, Alman dili ve edebiyatı uzmanı Gülseren Gülhan Kavakçı’nın kızı olarak Ankara’da doğdu. Merve Kavakçı’nın çocukluğu Erzurum’da geçti. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. Burada iki yıl okuduktan sonra başörtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrıldı. Daha sonra ABD’ye giderek Texas Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı. Babası, 1970’li yıllarda Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesi dekanıydı. Anne ve babası 1974 yılından sonra üniversitelerde ilk 'başörtüsüne özgürlük' eylemi yapanlar arasında anılmaktadır. Kavakçı'nın Harvard Üniversitesi’nden kamu yönetimi yüksek lisansı ve Howard Üniversitesi’nden siyasal bilim doktorası var.

MECLİS'TEN ÇIKARILMIŞTI

ABD’den Türkiye’ye döndükten sonra, 1994 yılında Refah Partisi’ne katıldı ve kadın kollarında çalıştı. Refah Partisi’nin kapatılmasından sonra 1999 yılında Fazilet Partisi İstanbul milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı, İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2 Mayıs 1999’da, Yüksek Seçim Kurulu’ndan mazbatasını alan, Kavakçı 21. Dönem 1. Yasama yılı birinci birleşime katıldığı sırada DSP’li milletvekilleri tarafından protesto edildi. And içme törenini yapamadan meclis salonundan çıkartıldı. Türkiye’nin Houston Başkonsolosluğu’nun ABD Dallas Göç ve Vatandaşlık Bürosundan temin ettiği belgelere göre 2 Mayıs 1992 tarihinde Green Card’a hak kazandığı, 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından açıklandı. Kavakçı, vatandaşlıktan çıkartılma kararı alındıktan sonra, haklarını tekrar elde etmek için Danıştay'a başvuruda bulundu. Ağustos 1999’da DGM cumhuriyet başsavcısı Nuh Mete Yüksel, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi TBMM Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Başbakanlıkça ve Adalet Bakanlığı'nca dokunulmazlığının kaldırılması kabul edildi. Ancak vatandaş olmayan birinin dokunulmazlığının da olmayacağı tartışmaları yapıldı. 13 Ekim 1999’da yurtdışına çıkış yasağı konuldu ve Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Ekim 1999 gecesi, Kavakçı’nın evinde arama yaptı. Yüksel, bu arama ve yapılış biçiminin usulsüz yapıldığı gerekçesiyle eleştirildi ve uyarı cezası aldı. (HABER MERKEZİ)