Binali Yıldırım: Fazla naz aşık usandırır

Başbakan Binali Yıldırım, AB üyeliği hakkında konuştu: Fazla naz, aşık usandırır...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında, Ankara'da Türkiye-Macaristan İş Forumu düzenlendi. Foruma, Başbakan Yıldırım ve Macar mevkidaşı Orban'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yle Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da katıldı.

Avrupa Birliği ile yaşanan kriz sonrası üyelik sürecine değinen Yıldırım "Daha müzakereye başlamayan ülkelere bile vize muafiyeti uygulayan Avrupa, 40 yıldan fazla bir süredir tam üyelik müzakereleri yapan Türkiye'ye elinden gelen zorluğu göstermeye devam ediyor. Geçen yıl 18 Mart'ta anlaştığımız vize kolaylığına yönelik anlaşma, ne yazık ki mürekkebi kurumadan yürürlükten kalktı. Bu, Türkiye'nin AB hakkındaki ilk hayal kırıklığı değil; son da olmayacak" dedi.

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz'a da değindi. Yıldırım, "15 Temmuz darbe girişimi aynı zamanda Türkiye'nin gerçek dostlarının da kimler olduğunu görmesine de bir imkan sağladı. O gecenin aydınlığında biz, gerçek dostlarımızı gördük. Onlardan biri de Macaristan'dı" diye de konuştu.

'VİZE KOLAYLIĞINI DİKKATE ALMAMIZ LAZIM'

Macaristan'la vizelerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Ben İstanbul'dan memleketim Erzincan'a 1,5 saatte gidemiyorum; ama Budapeşte'ye 1,5 saatte gidebiliyorum. Bu tamam; ama vizelere gelince orada biraz duralım. Vizelerde sıkıntı var Sayın Başbakan. Vizeleri iş adamlarından başlamak üzere biraz gevşetmemiz lazım. Avrupa Birliği, Schengen rejimi bunlar anlaşılabilir; ama biz ikili ilişkileri geliştirmek istiyorsak mutlaka vize kolaylığını dikkate almamız lazım" dedi.

'İŞ UZADIKÇA OLABİLİRLİĞİ SORGULANMAYA BAŞLANIYOR'

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle ilgili de açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, Türkiye ve AB ilişkilerinin geçmişinin çok uzun olduğunu vurguladı. Türkiye'nin neredeyse yarım asırdır AB'ye ortak olmaya çalıştığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sonradan gelenler, geldi geçti. Biz, hala görüşmeye devam ediyoruz. Bizim buradaki bakışımız çok net. AB, özellikle İngiltere'nin çıkma kararından sonra tekrar düşünmeli. Gelecek vizyonunu net bir şekilde ortaya koyması lazım. Kafa karışıklığını bir kenara bırakması lazım. Biz, bunu öneriyoruz. Türkiye, samimiyetle birliğe üye olmak istiyor. Birliğe üye olma konusunda da Macaristan'ın başından beri tutumunda herhangi bir tereddüt yok, çok net. Her ortamda, her şart altında Türkiye'nin üyeliğini destekliyor. 'Ama'lı, 'fakat'lı bir tutum içerisinde girmiyor. Bunu takdirle karşılıyoruz. Ümit ederiz ki geçtiğimiz 25 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı'mızın Brüksel'de yaptığı temaslarda, bir karar alındı. Bu karar neydi? 'Artık geçmişi bırakalım, önümüzdeki 1 yıl için bir çalışma programı hazırlayalım' demişlerdi. Bu amaca yönelik olarak birkaç gün sonra Sayın Hahn, gelecek. Bu konuda görüşmeler yapacağız. Biz samimiyiz; ama artık bu iş uzadıkça işin olabilirliği sorgulanmaya başlanıyor. Bizde bir laf vardır; 'Fazla naz, aşık usandırır'. AB'nin biraz daha bu konuda hızlı hareket etmesinde fayda var."

ORBAN: DONDURMA VE ASKIYA ALMAYI KESİNLİKLE DESTEKLEMİYORUZ

Türkiye'nin AB üyeliğinin önemli bir konu olduğunu belirten Macaristan Başbakanı Orban, "Bu konuya sağduyuyla bakarsak Türkiye, çok kısa sürede en büyük güç olacak 'Avrupa' diye adlandırdığımız bölgede" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasından yer almayı hedeflediğini söyleyen Orban, "Doğru okuduysam sizlerin amacı, 6 yıl sonra 2023'e dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden birisi olmak; olacaktır. Ordusu, dünyanın en güçlü ordularından biri. Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Kısa vadeli, iç politikanın çıkardığı 'askıya alma', 'dondurma' gibi şeyleri kesinlikle desteklemiyoruz" dedi. (ANKARA/DHA)