Anter davası sanığının tahliyesine tepki: Vicdanları kanatan bir süreç

Musa Anter cinayetinin tetikçisi olduğu gerekçesiyle 5 yıl hapis yatan Hamit Yıldırım tahliye edildi. Musa Anter’in oğlu Dicle Anter tahliye kararını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci yazar Musa Anter’i öldürmekle suçlanan ve 2012’ten beri tutuklu olan sanık Hamit Yıldırım’ı 5 yıllık tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle tahliye etti.

Kararı Gazete Duvar’a değerlendiren Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, mahkemenin aldığı kararı “komik” olarak değerlendirdi. Dicle Anter, “Mahkeme tanıkların yurt dışında olmasını gerekçe olarak gösteriyor. Halbuki MİT’ten ve Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gerekli bilgiler bile toplanmadı. Senelerdir bu kurumlardan bilgi istedik, bunun üzerinde çok durduk. Ancak bu kurumlardan hâlâ bilgi alınmış değil” dedi.

Anter, istihbaratçı Mehmet Eymür’ün mahkemede kullandığı ifadeleri de hatırlatarak, “Mehmet Eymür mahkemede tanıklık yaptığında ‘Ben bir istihbaratçıyım, isim veremem. Ama bilgilerin hepsi MİT’te var’ demişti. Bu ifade bile bazı bilgilerin MİT’te saklandığını gösterir niteliktedir” şeklinde konuştu.

'MİROĞLU AĞIZ DEĞİŞTİRDİ'

İtirafçı Abdulkadir Aygan ile olay gecesi Musa Anter’in yanında bulunan ve olaydan yaralı kurtulan Orhan Miroğlu’nun ilk ifadelerinde tetikçi olarak Hamit Yıldırım’ı işaret ettiğini söyleyen Dicle Anter, şöyle konuştu: "Aygan ve Miroğlu hemen hemen o kişi (Hamit Yıldırım) olduğunu beyan ettiler. Sonrada ‘günaha girmekten’ korktular. Yani ilginç bir durum söz konusu"

Miroğlu ve Aygan’ın İsveç’te görüştüklerini belirten Dicle Anter, “Miroğlu milletvekili olduktan sonra mahkemede ‘Aradan uzun seneler geçti, günaha girmek istemem’ dedi. Oysa Sabah gazetesi muhabiri Kumçatı’da yakalanan Yıldırım’ın fotoğrafını Aygan’a göstermişlerdi. Aygan, “Bu olmayabilir’ diye cevap vermiş. Ancak olayın olduğu tarihlerde çekilmiş bir fotoğrafı gösterdiklerinde, ‘Uzayda görse tanırım, bu yüzde yüz Hamit Yıldırım’dır demiş. Miroğlu da ‘Cinayeti işleyen yüzde 90 Yıldırım’dır’ demişti. Sonra bir şeyler oldu ve ağız değiştirdiler tahminim odur ki birileri devreye girdi ve susturdu bunları.”

Dicle Anter mahkemenin seyri ile ilgili tepkisini ise, “Bu devlet, bu hükümet senelerdir Abdulkadir Aygan’ın ifadesini bile alamadı” şeklinde gösterdi.

SANIK YURTDIŞINA KAÇABİLİR

Musa Anter davasının avukatı Selim Okçuoğlu ise “Yargılama bitmeden tahliye kararının alınmış olması bizim için üzücüdür” dedi.

Musa Anter cinayeti ile ilgili davayı değerlendirirken “Yargısal bir katliam, vicdanları kanatan bir süreç” şeklinde konuşan Okçuoğlu şunları söyledi. “Sanığın yurtdışına kaçma olasılığı var. Bunun için mahkemeden talebimiz vardı. Adli kontrole tabi tutulsun istemiştik. Yurtdışına çıkma yasağı getirildi, ancak bir adrese tabi tutulması da gerekiyor. Mahkeme kararına her gün imza vermesi gerektiği yönünde talepte bulunacağız.”