Selina Doğan: Süryanilerin varlığına darbe vuruluyor

CHP Milletvekili Selina Doğan, Mardin’e giderek Süryanilerin temsilcileri ile görüştü. Süryani cemaatine ait mülklerin Diyanet'e devrilmesinin eleştiren Doğan "Tüm azınlıklar için de adalet istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Mardin’de Süryani cemaatine ait mülklerin önce Hazine’ye ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinin ardından Mardin'e giderek Süryani cemaatinin temsilcileri ile görüştü. Doğan aralarında kiliselerin de bulunduğu mülklerin gerçek sahiplerine iade edilmesini istedi. Mardin’de Süryani cemaati temsilcileriyle görüşen Doğan, Lozan Antlaşması’nın ihlal edildiğini belirterek “Bugün, Süryanilere yönelik yapılan bu uygulamanın yarın tüm azınlık gruplarına doğru genişletileceği endişesi içindeyiz. Tüm azınlıklar için de adalet istiyoruz” dedi.

Heyette Doğan’ın yanı sıra CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Kılıç, Midyat İlçe Başkanı Aydın Paksak da yer aldı. Heyet, Mardin’in Midyat ilçesinde Mor Gabriel Manastırı’nda Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Süryani Avukat Rudi Sümer ve cemaat temsilcileriyle görüştü.

Görüşmede, süreçten duydukları üzüntüyü ve kaygıyı dile getiren Süryani cemaati temsilcileri “Süryani cemaati, Türkiye’deki çalkantılı süreçten dolayı zaten çok azalmıştı. Bu karar, Türkiye’deki Süryanilerin varlığına ağır bir darbe vuracaktır” denildi. Süryani temsilciler ise, hukuki süreç başlattıklarını, bu işi diyalogla çözmek istediklerini aktardı.

'LOZAN İHLAL EDİLİYOR'

Uygulamanın Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu dile getiren Doğan görüşme sonrası açıklama yaptı. Doğan "AKP hükümetinin 2008 yılında Vakıflar Kanunu’nda yaptığı değişiklikle azınlık vakıflarının mülk edinmesinin önündeki engeller kısmen kaldırılmıştı. Bugüne kadar da bir kısım mülkler iade edilmişti. Ancak iade edilmeyi bekleyen çok sayıda mülk var. Bu son uygulama gösteriyor ki AKP bu değişikliği, değişikliğin toplumun belli kesimlerinin sempatisini kazanmak ve bunu uluslararası alanda kullanmak için gerçekleştirmiştir. Şimdi ise bir eliyle verdiğini öteki eliyle geri almaktadır" dedi

'Tüm azınlıklar için de adalet istiyoruz' diyen Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü; " Son hükümet programında Türkiye’deki çoğulculuğu korumak ve azınlıkların sorunlarının giderileceği taahhüt edilmişti.  Bırakın bu sorunları gidermeyi sorunlar giderek daha da artmakta ve azınlık grupları varlık mücadelesi vermektedir. Türkiye’de en fazla bütçe ayrılan kurumlardan biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe sorunu mu vardır? Maddi sıkıntı mı yaşamaktadır ki Mardin’deki Süryanilerin malına mülküne el konulmuştur? (HABER MERKEZİ)