'HDP haber değeri taşımıyor'

TRT'nin, HDP grup toplantılarını yayınlaması hakkıdaki başvuru üzerine RTÜK rapor hazırladı. Raporda, siyasi parti açıklamalarında "haber değeri" taşıyıp taşımadığına bakıldığı öne sürüldü. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, "Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin Meclis Grup toplantısının haber değeri taşımadığını iddia eden bir TRT personeli, gazeteciliğin en temel ilkelerinden habersiz demektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TRT Haber yayınlarında HDP'ye yer verilmemesi hakkındaki başvuruya yanıt geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, RTÜK İzleme Dairesi'nin hazırladığı raporda TRT Haber'in yayın ihlali yapmadığına karar verildi. Siyasi parti açıklamalarının “haber değeri” taşıyıp taşımadığı şartına arandığı belirtildi.

HDP Grup Başkanvekilleri Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu, TRT Haber'in yayın politikasına ilişkin, 31 Mayıs 2017 tarihinde RTÜK’e başvuruda bulundu. Başvuruda TRT Haber'in yayın ilkelerini ve Anayasa'yı ihlal ettiği öne sürüldü. TRT Haber'in, 18 Nisan-30 Mayıs 2017 tarihleri arasında, tüm siyasi partilerin Meclis Grup toplantılarını canlı olarak yayınladığı, HDP’nin hiçbir grup toplantısını yayınlamadığı aktarıldı.

YAYIN İHLALİ YAPILMADIĞINA KARAR VERİLDİ

RTÜK İzleme Dairesi, başvuru hakkında rapor hazırladı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, raporla ilgili yazılı açıklama yaptı. Oluç açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"Söz konusu raporda, siyasi parti açıklamalarının 'haber değeri' taşıyıp taşımadığı şartına dikkat çekildi ve haber değeri taşıyan siyasi parti açıklamalarının canlı olarak yayınlandığı ileri sürüldü. Ayrıca TRT Haber'in, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin açıklama ve faaliyetlerini yayınlamak zorunda olmadığı iddia edildi. RTÜK, bu yanlı rapordaki tespitler doğrultusunda TRT Haber'in yayın ihlali yapmadığına karar verdi."

'HABER DEĞERİ ŞARTI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'

TRT'nin kamu kurumu olduğuna dikkat çeken Oluç, tüm siyasi partilerin görüşlerinin eşit bir biçimde verilmesi gerektiğini kaydetti.

RTÜK raporundaki "haber değeri şartı"nın kabul edilemez olduğu belirten Oluç, "Velev ki ‘haber değeri şartı’ yasaldır ve TRT Haber yöneticilerinin, editörlerinin, haber müdürlerinin böyle bir hakkı vardır. Böylesi bir durumda dahi, Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin Meclis Grup toplantısının haber değeri taşımadığını iddia eden bir TRT personeli, gazeteciliğin en temel ilkelerinden habersiz demektir. Bu da TRT’nin ve TRT’nin bu tavrını onaylayan RTÜK’ün acınası halinin bir başka göstergesidir" dedi.

Saruhan Oluç, RTÜK'ün kararının TRT'nin sansürüne onay verilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Açıklamada, "Anayasal bir kurum olan RTÜK, Anayasa’nın çiğnenmesine göz yummuştur. RTÜK’ün bu kararı hem hukuk hem de iletişim fakültelerinde ibretlik ders olacak niteliktedir. RTÜK’ün her türlü objektif ve hukuki değerlendirmeden uzak olan bu iktidar yanlısı kararını ve tutumunu kınıyoruz" denildi. (HABER MERKEZİ)