AHİM'e barış akademisyenleri için 'özel' başvuru

Barış bildirisine imza atan akademisyenlerin KHK ile ihraç edilmesi AİHM'e taşındı. Başvuruyu hazırlayan heyette yer alan Kerem Altıparmak, "Bu konuda diğer ihraçlardaki gibi OHAL Komisyonu'nun gösterilemeyeceğini ileri sürdük" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

ANKARA - Ankara Üniversitesi’nden OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla ile ihraç edilen barış imzacısı akademisyenlerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)  başvuru yapıldı.

Başvuruyla ilgili ön çalışma Kerem Altıparmak, Yaman Akdeniz, Nisan Kuyucu, Inci Solak Akman ve Tuğba Öcal tarafından gerçekleştirildi.

Altıparmak, çoğunluğunu Ankara Üniversitesinden ihraç edilenlerin oluşturduğu 54 'Barış İmzacısı Akademisye'n için AİHM başvurusunun tamamlandığının duyurdu. Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, başvurunun özünün Barış Akademisyenleri'nin durumunun diğer ihraçlardan farklılığı üzerine kurulu olduğunu belirtti.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ'

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" metninin imzalayan akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini; ihracın bir bütün olarak devletin insan hakları ihlalini eleştirenlere yönelik baskısının son halkası olduğunu belirten Altıparmak müdahalenin fiili saldırılar, idari ve adli soruşturmalarla bir bütün oluşturduğunu kaydetti.

'OHAL KOMİSYONU'NA GÖTÜRÜLEMEZ'

Altıparmak, şu bilgileri verdi:  “OHAL Komisyonu AİHM içtihadında daha önceki örneklerde görüldüğü üzere bu tür bir ifade özgürlüğü ihlalini gidermeye uygun olmadığı için de bu gruba diğer ihraçlardaki gibi OHAL Komisyonu gösterilemeyeceğini ileri sürdük. Ayrıntılarını yayımlayacağımız başvuru örneğinde görebilirsiniz. Bizimle bu başvuruyu yapamayan diğer imzacıların sendika yoluyla veya kendi girişimleriyle başvurabilmesi için bahsettiğim tüm hukuki argümanları içeren 19 sayfalık ek açıklamayı internetten yayımlayacağız. Henüz başvuru yapmamış olan hocalar da bu metni kullanarak başvurularını yapabilirler.”