Ali Atalan: Uğur Kaymaz heykeli neden kaldırıldı?

Kızıltepe'deki Uğur Kaymaz heykelinin kaldırılması Meclis gündemine taşındı. Mardin milletvekili Ali Atalan, TBMM Başkanlığı'na, heykelin kaldırılmasındaki amacın ne olduğunu sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Uğur Kaymaz heykelinin kaldırılmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Kızıltepe’de Mardin Caddesi kavşağındaki heykel önceki akşam saatlerinde kaldırıldı. 'Uğur Kaymaz Heykeli' olarak bilinen heykelin, Kızıltepe Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Ahmet Odabaşı’nın talimatıyla kaldırıldığı bildirildi.

Heykelin kaldırılmasına tepki gösteren Mardin Milletvekili Ali Atalan, TBMM Başkanlığı'na,  "Heykelin kaldırılması, Kızıltepe halkının ve Kürtlerin tarihi belleğine saldırı değil midir?" diyerek soru önergesi verdi.

Atalan'ın verdiği önergede yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde:

1) Uğur Kaymaz anısına yaptırılan heykelin kaldırılma sebebi nedir?

2) Heykelin yıkılarak kaldırılması belediye meclis üyelerinin kararıyla mı alınmıştır?

3) Kızıltepe halkının onayı ile yaptırılan heykelin kaldırılması için halktan fikir alınmış mıdır?

4) Uğur Kaymaz anısına yaptırılan, avuçlarında güvercin bulunan iki çocuk heykeli kimi ya da kimleri rahatsız etmiştir?

5) Kaldırılan heykelin ait olduğu yere dikilmesi için, talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

6) Kürt toplumu için önemli şahsiyetler ve isimlere ait heykel, meydan isimlerinin kayyumlar tarafından kaldırılması, değiştirilmesi konusunda bilgi sahibi misiniz? Kayyumların bu uygulamalarını onaylıyor musunuz?

UĞUR KAYMAZ KİMDİR?

Uğur Kaymaz, 12 Kasım 2004 tarihinde babası Ahmet Kaymaz’la birlikte Mardin Kızıltepe'deki evlerinin önünde polisler tarafından açılan ateşle hayatını kaybetmişti. 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın vücudundan 13 kurşun çıkmıştı. Uğur Kaymaz Heykelini Kaldırtan kayyım Ahmet Odabaşı, belediyede çalışan anne Makbule Kaymaz’ın işine de son vermişti.

Kayyım barış heykelini kaldırttıKayyım barış heykelini kaldırttı