Güven'in Twitter paylaşımları suç sayıldı

Oğuz Güven'in iddianamesinin detayları ortaya çıktı. Güven'in paylaşımları suç sayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trafik kazasında yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili habere ilişkin atılan ve yayında 55 saniyede kalan tweet nedeniyle tutuklanan cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkındaki iddianamenin detayları ortaya çıktı. Güven’e Ahmet Şık’ın tutukluluğuna gerekçe gösterilen çözüm sürecinde PKK’li Cemil Bayık ile yaptığı röportajı şahsi Twitter hesabından retweet yaptığı için “örgüt propagandası” suçlaması yöneltildi.

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre, Güven'in ddianamesinde haber ve Twitter paylaşımları suç delili olarak gösterildi. Ahmet Şık’ın tutukluluğuna gerekçe gösterilen PKK yöneticisi Cemil Bayık röportajının linkini paylaştığı için Güven’e “örgüt propagandası” ve “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” suçlaması yöneltildi.

Cumhuriyet soruşturmasında Şık’ın 16 Mart 2015’te “Ya Apo Kandil’e ya Biz İmralı’ya” başlığıyla yayımlanan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile yaptığı röportaj suçlama konusu yapılmıştı.

Cumhuriyet internet sitesi, başsavcı Alper’in trafik kazasında yaşamını yitirmesini, “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” tweet’iyle duyurmuştu. Tweet, kısa süre sonra silinmiş ancak Sabah gazetesi buna rağmen Cumhuriyet'i hedef tahtasına oturtmuştu. Güven, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlarından 12 Mayıs’ta gözaltına alınmıştı. Gözaltı tutanağında, 55 saniye içinde silinen anons tweet’inin artık yayımda olmayan linkine yer verdi. Oysa haberin başlığı bu değildi. Suçlama konusu ibare yalnızca 55 saniye içinde silinen anons tweet’inde geçiyordu. Anons tweeti silindiği için soruşturma başlatıldığı anda tutanaktaki link de yayımda değildi. Dolayısıyla soruşturmaşı başlatan savcı Yasemin Baba, hiç görmediği haber ile ilgili yalnızca anons tweet’inin ekran görüntüsü üzerinden, haberi de gördüğü iddiasıyla soruşturma başlattı.