Cumhurbaşkanı Erdoğan, tablo gösterimi açılışı yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultan 2'nci Osman'ı resmeden tablonun gösterime açılışına katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultan 2'nci Osman'ın tahta çıkışını resmeden yağlı boya tablonun gösterime açılışına katıldı.

Topkapı Saray'ındaki tablonun gösterime açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yapıldı. Geçen yıl yurt dışındaki bir müzayedede satışa çıkarılan tablo, 430 bin sterline (2 milyon 250 bin 511 TL) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alarak Türkiye'ye getirilmişti.

Bir süre sergiyi gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırka-i Saadet'i ziyaret etti ve Destimal Programı'na katıldı.

AVUSTURYA BÜYÜKELÇİSİ TARAFINDAN YAPTIRILDI

Tablo, “Genç Osman” olarak da bilinen Sultan 2'nci Osman’ın, 26 Şubat 1618’de tahta çıkış törenini resmediyor. Bakanlığın açıklamasına göre, yağlıboya tablo, Avusturya İmparatorluğu’nun İstanbul’da bulunan ve cülus törenini izlemesine izin verilen elçisi Baron Hans Mollard von Reinek’in maiyetindeki, ismi bilinmeyen bir ressama ait.

127x107,5 cm ebadındaki tabloda, tahta çıkış törenindeki bütün ayrıntılar yer alıyor. Tabloda, 2'nci Osman tahtında otururken, karşısındaki başka bir tahtta da annesi Mahfiruz Sultan yer alıyor. Arka planda Ayasofya Camii ve minarelerindeki müezzinler, tablonun merkezinde ise Şeyhülislâm Esad Efendi elindeki Kur’an-ı Kerim ile resmediliyor.

Sadrazam Halil Paşa, Kızlarağası Süleyman, silahtar ağa ve solaklar gibi devletin ve sarayın o dönemdeki diğer önemli görevlileri de tabloda yer veriliyor.

Tablo, Topkapı Sarayı Müzesi’nin “Padişah Portreleri Seksiyonu”nda, Genç Osman’ın başka bir tablosunun yanında sergileniyor. (HABER MERKEZİ)