'MİT'le Genelkurmay hangi soruda ayrışıyor'

15 Temmuz darbe girişiminin önceden haber alınması noktasında, Genelkurmay ve MİT iki farklı görüş beyan etmiş durumda. Hürriyet yazarı Sedat Ergin, yazısında bu konuyu irdeledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi istihbaratının önceden alınıp alınmadığı noktasında farklı görüşler beyan ediliyor. Bu konuda, 15 Temmuz günü MİT'e giderek önemli bilgiler verdiği belirtilen Binbaşı O.K.'nin ifadeleri önemli yer tutuyor.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, 'MİT ile Genelkurmay hangi soruda ayrışıyor?' başlıklı yazısında, şu noktalara dikkat çekti:

Şimdi darbeyle ilgili genel istihbarat meselesine gelelim. Orgeneral Akar’ın TBMM’ye yanıtlarında bu konuda altı çizilmesi gereken ifadesi şudur: “Bu yapılanmanın devletin sivil, asker ve polis tüm kurumlarına uzunca bir süredir yavaş ve sistematik bir şekilde kendisini gizlemek suretiyle sızarak, işi bir darbe ile seçilmiş hükümeti devirmeye, TSK’yı ve Türkiye’yi kontrol altına alma noktasına getirmeye cüret etmesi, devletin diğer kurumları da dahil pek çok kimsenin beklemediği bir durumdu.”

Şimdi aynı meseleyi Fidan’ın TBMM’ye verdiği yanıttan okuyalım:

“Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda, FETÖ/PDY’nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte, TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır.”

Görüleceği gibi, Akar “Darbe devletin diğer kurumları da dahil pek çok kimsenin beklemediği bir durumdu” derken, MİT Müsteşarı “Darbe girişiminde bulunabileceğini bildirmiştik” diyor.