Araplar, Saros Körfezi'ne 'yat limanı' kuruyor

Dünyanın en temiz körfezlerinden Saros kıyısında ve Yunanistan'ın havalimanı bulunan Dedeğaç kentine denizden yaklaşık 10 mil mesafede bulunan Enez Limanı'nı inceleyen Araplar, burada yatlarına bir liman yapmak için harekete geçti. Bölgeye gelen Arap Turizm Örgütü çalışmalara başladı. Bölge halkı ise 'yat limanından' endişeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arap Turizm Örgütü (ATÖ), Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biri olan Saros Körfezi kıyısındaki tarihi İlçe Enez'e yat limanı kurmak için çalışmalara başladı. Edirne Valisi Günay Özdemir, çalışmaların olumlu sonuç vereceğine inandığını belirtti.

ATÖ Başkanı Dr. Banadar Bin Fahad Al Fuhaid ile beraberindeki heyet 10 Mayıs günü Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tavsiyesi üzerine turizm alanında çalışmalar üzere Edirne'ye geldi. Heyet, Edirne'nin Saros Körfezi kıyısındaki turistik ilçesi Enez'de de incelemelerde bulundu.

ATÖ Başkanı Dr. Banadar Bin Fahad Al Fuhaid, Edirne ziyaretinde yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'ye 3.5 milyon turist geldiğini, Arap ülkelerini ise 2 milyon Türk turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Bilinen bir şey vardır Türk-Arap dünyasının turisti en çok para harcayan turistler olarak görülmektedir. Şuna dikkat çekmek gerekiyor ki; Türk ve Arap yatırımcıları arasında karşılıklı olarak yatırımların çoğaldığını görmekteyiz.

BALIKÇILAR ENDİŞELİ

Öte yandan Enez Limanı'nda tekneleri bulunan ve balıkçılık yapanlar, Arapların yat limanı yapmasıyla birlikte kendilerinin ne olacağı konusunda endişelerini dile getiriyor. Balıkçılardan Celil Toker, Arapların yat limanı yapmasının ardından bölge halkının mağdur olacağını düşündüğünü söyleyerek, "Araplar buraya yatırım yapmasının ardından biz balıkçıları istemezler. Biz bu limana giremeyiz, buradaki balıkçılar çok geliri olan insanlar değiller. Onlar buraya geldikten sonra burası yat limanı olursa burada balıkçılık biter. Ben istemiyorum" dedi. Balıkçı Zafer Kılıçoğlu da, balıkçıların limanı kullanmaya devam etmeleri dahilinde Arapların yat limanı olarak Enez limanını kullanmalarında bir sakınca olmadığını söyledi.