'Zeytinlik'te tek başına!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın içerisinde zeytinlikleri tesislere açan maddenin de bulunduğu Üretim Reform Paketi'nde AK Parti tek başına kaldı. CHP, MHP ve HDP tasarıya muhalefet şerhi düştü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan Üretim Reformu Paketi'nin komisyon raporu çıktı. Sert tartışmaların ardından AK Parti'nin oy çokluğuyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu'ndan geçen pakete CHP, HDP ve MHP muhalefet şerhi düştü.

Zeytinlikleri üretim tesislerine açan düzenleme için CHP, "zeytinliklerin ölüm fermanı" derken, HDP, "Zeytinlik alanlarının sanayi bölgesine dönüştürülmesinde nasıl bir kamu yararı olabilir?" diye sordu. Anayasa değişikliğinden bu yana bir çok noktada hükümetle ortaklaşan MHP ise zeytinlik konusunda ayrıldı. "Üretim reformu" adı altında zeytinciliğin baltalanmaya çalışıldığını savunan MHP, "Görünmediğini, hissedilmediğini zanneden gizli bir güç bu maddenin değişmesi için yılardır çaba göstermiş ve Komisyon görüşmeleri sırasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının elini kolunu bağlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'ndaki CHP, HDP ve MHP'li üyelerin muhalefet şerhlerinde dikkat çeken bölümler şöyle oldu:

CHP: ZEYTİNLİKLERİN ÖLÜM FERMANI

Mevcut kanun, zeytinlikleri çok net biçimde korurken, bu tasarı getirdiği istisna hükümlerle zeytinliklerin ölüm fermanını hazırlamaktadır. Oluşturulması öngörülen idari Kurul'un vereceği kararla her türlü kimyasal atık bırakacak, toz ve duman çıkaracak tesisin yapılmasına ve işletilmesine izin verilecektir. Kanunun bir cümlesi zeytinlikleri korurken, “ancak” diye başlayan diğer cümlesi korunan zeytinlikleri Kurul marifetiyle yok edebilecektir. Tasarıda geçen Zeytin Sahaları Koruma Kurulu, koruma değil, kıyma talimatı alacaktır. Kurul tıpkı 2005 yılında kurulmuş ve 10 yıl içinde 671 bin hektar tarım arazisini talimatla amaç dışı kullanıma açmış Toprak “Koruma” Kurulu gibi işleyecektir. Zeytin Sahaları Koruma Kurulu siyasi ve idari baskıya açık olacak ve Valilik bünyesinde bürokrasi ağırlıklı olarak karar alacaktır.

HDP: ZEYTİNLİKLERİ SANAYİYE AÇMANIN KAMU YARARI NEDİR 

Hükümetin "yatırım yapılsın da, nereden ve nasıl oluyorsa olsun" yaklaşımı yüzünden 15 yıldır, tarihi, kültürel, doğal miraslar zarar gördü. Kuzey Ormanları, Yeşil Yol, Yırca Zeytinlikleri bunların örnekleri. Hükümet zeytinlik sahalarının "konut ve turistik amaçla" kullanılmayacağı hükmü ekledi, ama bu hüküm zeytinlik alanlarının sanayi bölgeleri için talan edilmesinin önüne geçmez. Kararı "kamu yararı" diyerek Kurul verecek. Açıkça sormak gerek, zeytinlik alanlarının sanayi bölgesine dönüştürülmesinde nasıl bir kamu yararı olabilir? Ülkemizin en büyük zenginliklerinden zeytinlik alanlarının yatırım adı altında talan edilmesinin toplumsal faydasının olması mümkün değildir. Fayda değil felaket getirir. Zeytinciliğin göreceği zarar istihdamın da azalmasına yol açar. Daha önce 6 kez Meclis'e getirilen ama reddedilen değişiklikler yeniden yasalaştırılmaya çalışılıyor. Zeytinlik sahaları yasa ile korunmalı. Gücünü yasadan almayan bir koruma anlayışının Kurul oluşturularak sağlanması mümkün olmayacaktır. Açıkça niyet talandır. Bu düzenleme kati suretle tasarıdan çıkarılmalıdır.

MHP: GİZLİ BİR GÜÇ BU MADDENİN DEĞİŞMESİ İÇİN ÇABALIYOR

Üretim reformu denilen tasarının ilk maddeleri dünyada söz sahibi olabileceğimiz zeytinciliğimizi baltalayacak maddelerle başlıyor. Söz konusu değişiklik daha önce 6 kez getirildi, 7'nci kez gündeme alındı. Görünmediğini, hissedilmediğini zanneden gizli bir güç bu maddenin değişmesi için yıllardır çaba göstermiş ve Komisyon görüşmeleri sırasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının elini kolunu bağlamıştır. Komisyon görüşmelerinde zeytinciliğin geleceğini baltalayacak düzenlemelerin tasarıdan çıkarılması için verdiğimiz önergeler ve ısrarlı tutumumuz karşısında Bakanlık geri adım attı. 2 madde tasarıdan çıkarıldı. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını baskı altında tutan görünmeyen güç ve iktidar milletvekillerinin Komisyon'daki sayısal çoğunluğu ile Zeytincilik Yasasının 20. maddesi, karşı çıkmamıza, metinden çıkarılmasına yönelik önergemize ve tüm ısrarlarımıza rağmen değiştirilmiştir.