Turgut Kazan: Cem Karaca ve annesinin nasıl acılar yaşadığına bakın

Avukat Turgut Kazan, 130 kişinin Türkiye'ye gelmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılmaları hakkındaki kararın büyük acılara yol açacağını söyledi. Kazan, "Cem Karaca'yla, Türkiye'de yaşayan annesi Toto Karaca'nın nasıl acılar yaşadıklarını araştırın, değişik kesimlerin büyük acılar yaşayacağını anlarsınız" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, 130 kişinin Türkiye'ye dönmeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılmalarını öngören kararı değerlendirdi.

'İADE SÜREÇLERİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLEMEZ'

Medyascope TV'ye konuşan Turgut Kazan, vatandaşlıktan çıkarma kararının, bu kişilerin iade edilip edilmemesi yönündeki kararları etkilemeyeceğini söyledi. Kazan, "Vatandaşlıktan çıkarma kararı iade sürecini büyük ölçüde etkilemez. İade talepleri nasıl bugün kabul edilmiyorsa, o yaklaşım devam edecek. Yargılama  sürecini etkileyen bir durum olmayacak ama yurttaşlıktan çıkarılacaklar" dedi.

"Vatandaşlıktan çıkarma" ifadesinin yanlış olduğunu belirten Kazan, "Yasal deyim 'vatandaşlıklarının kaybettirilmesi'ne karar verilecek. Vatandaşlıkları kaybedildiğinde, iadenin sağlanmasını istemek devam edebilir. Vatandaşlıktan kaybetme kararı verseniz de vermeseniz de, öyle anlaşılıyor ki iade gerçekleşmeyecek" diye konuştu.

'KANUN ESKİ ÇAĞ DIŞI HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'

Kararın sadece 130 kişiyle sınırlı olmadığını ifade eden Kazan, bu kararla Vatandaşlık Kanunu'nun değiştirildiğini kaydetti. Kazan, şunları söyledi:

"Vatandaşlıktan kaybettirme bu 130 kişiyle sınırlı değil, kanun değiştiriliyor. Kanun eski, ilkel, çağ dışı niteliğine dönüştürülüyor ve 12 Eylül'de yaşandığı gibi, mevcut iktidara kim karşı geldiyse ve kim uğrayacağı uygulamadan çekinerek yurt dışına sığınma imkanı bulmuşsa onların hepsi için yurttaşlığı yitirme kararı verilecek, kademe kademe. Bu da Türkiye'de büyük acılar yaşanacağının bilinmesi gereken bir düzenlemedir."

'CEM KARACA VE ANNESİNİN NASIL ACILAR YAŞADIĞINA BAKIN'

"Vatandaşlık Kanunu'nun 29'uncu maddesine bir fıkra ekleniyor. O, 12 Eylül rejiminin uyguladığı, eski Vatandaşlık Kanunu'nundaki uygulamanın yolunu açıyor. 12 Eylül rejiminde nasıl uygulandığına bakın, nasıl bir uygulama ile karşı karşıya kaldığınızı anlarsınız. Şu anda siyasal iktidarın en çok sevdiği Cem Karaca'yla, onun Türkiye'de yaşayan annesi Toto Karaca'nın neler yaşadığını, nasıl acılar yaşadıklarını bir araştırın, ondan sonra da kimlerin, yalnızca 130 kişi değil, değişik kesimlerin büyük acılar yaşayacağını anlarsınız."

130 isim vatandaşlıktan çıkarılacak130 isim vatandaşlıktan çıkarılacak