Bakan Özhaseki: Hevsel'i kent yaşamına kazandıracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dünya Kültür Mirası listesine giren Hevsel Bahçeleri’nin imara açılacağı iddialarını reddetti. Özhaseki, 'kent ve çevresinde yaşayanların dinlence gereksinimleri çerçevesinde vadiyi kent yaşamına kazandırmayı hedeflediklerini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır’daki Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri, ocak ayında çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile “Özel Proje alanı” ilan edildi.

Karar, Hevsel Bahçeleri'nin imara açılacağı, bahçesi bulunan kişilerin hesaplarına Bakanlık tarafından kamulaştırma parası yatırılmaya başlandığı ve yıkılan yerlere cami ve sosyal tesis yapılacağı iddialarını beraberinde getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem bu iddiaları bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Erdem’in sorularına yanıt Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi. Bakan Özhaseki, onay verdikleri Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı (Doğa Parkı) ve Ağaçlandırma Alanı Planı’nın Miras Alanı içine girmediğini ve sadece 32 hektarı kapsadığını söyledi.

Bakan Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre, onaylanan plan kapsamında “Rekreasyon Alanı”, Ağaçlandırılacak Alan” ve “Doğal Karakteri Korunacak” üç alanla ilgili kullanım kararları verildi. 3 bölümden oluşan planda sadece “Reakrasyon Alanı”nda uygulama yapılacak.

Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki

ON GÖZLÜ KÖPRÜ İÇİN KORUMA KURULU’NDAN ONAY ALINDI

Ancak planın uygulanacağı yerde, Miras Alanı listesinde bulunan On Gözlü Köprü de var. Bakan Özhaseki, bunun için de Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan “uygundur” görüşü alındığını söyledi.

Yapılan plan değişikliğinin Hevsel Bahçeleri'ni kapsamadığının belirten Bakan Özhaseki, alüvyon dolgudan oluşan toprak yapısına sahip Hevsel Bahçeleri'nin yapılaşmaya açılması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını söyledi. Planlamada bölgenin jeolojik-jeoteknik etüt raporunun dikkate alınacağını söyledi.

'VADİ KENT YAŞAMINA KAZANDIRILACAK'

Bakan Özhaseki, Sur ilçesi Bağıvar Mahallesi, 1,2,3 numaralı parseller ve tescil harici alanları kapsayan planın amacını şöyle açıkladı:

“Projede kamu yararı esas alınarak, kent ve çevresinde yaşayanların dinlence gereksinimlerini karşılayan, tarihi bağlam içerisinde doğal çevre değerlerini nitelikli biçimde geliştirmeye olanak sağlayan, koruma-kullanma dengesini gözeten, işlevsel, yenilikçi ve ekonomik çözümleri ortaya koyan ve vadinin kent yaşamına kazandırılmasını hedefleyen bir çalışma yapılması amaçlanmaktadır.”