Dayanışma Akademisi'nde son ders

İzmir Dayanışma Akademisi eğitim yılını tamamladı. Dersleri Zerrin Kurtoğlu ve Nermin Biter verdi

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İhraç edilen, haklarında idari ve adli soruşturma açılan akademisyenler İzmir’de bu yıl son kez bir araya geldi. İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde Emrah Zıramanoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Ege Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Zerrin Kurtoğlu, "Sünni İslam’ın zihniyet yapısı"nı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve KHK ile üniversiteden iki kez ihraç edilen biyolog Dr. Nermin Biter ise "Aynılık ve Başkalık Örüntüsü Evrim"i anlattı. Etkinlik Prof. Dr. Zerrin Kurtoğlu'nun KHK'lar ile İzmir üniversitelerinden ihraç edilen barış akademisyenleri için hazırladığı bir barkovizyon gösterisi ile başladı.

"Aynılık ve Başkalık Örüntüsü Evrim" dersiyle Darwin'in evrim kuramını anlatan Biter ''aynı ortak atadan 3,5 milyar yıl önce başlayan ve devasa bir çeşitlenmeye neden olan süreci kavramanın önemini" anlattı.

'SİYASAL ANIN BÜYÜSÜ'

"Sünni siyaset gelenekleri tarafından üretilen zihniyet yapıları"nı inceleyen Kurtoğlu ise, "İslamın hiçbir yorumunda dinsel ve siyasal otoriteler birbirinden bağımsız değildir. Buna en çok yaklaşan Sünnilik bile, kendi payına İslamın kendi siyasal alanını yarattığı anın büyüsünden kurtulamamıştır. Üstelik dinsel otoriteye aday olabilecek ulemayı, kendi siyasal otoritesine öylesine ram etmiştir ki Sünni siyasal teolojisinde otorite ve iktidar ayrımı yoktur.Teşekkül etmiş her iktidar, onun sahip olması gereken otoritenin bir işareti olarak görülür" dedi. (DUVAR)