'4 kat' sonrası Avcılar'ı ne bekliyor?

Avcılar'da eski binalar yenilenmesinde uygulana "4 kat sınırlaması" kaldırıldı. Kararın hak kayıplarını önlediği belirtilirken, kararın ardından Avcılar'da nüfus artışına yol açması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Marmara Depremi'nde İstanbul'un en çok etkilenen ilçesi Avcılar'da, evlerin yıkılarak yeniden inşa edilmesinde en büyük engellerden olarak görülen 4 kat sınırlaması İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi (İBB) kararı ile geçtiğimiz ay kaldırıldı. Avcılar'daki emlakçılar karar da geç kalındığını söylerken şehir plancısı Akif Burak Atlar, kararla Avcılar'da var olan nüfusun daha da artacağını bununla birlikte yeni planlamaların yapılması gerektiğini söylüyor.

'ARTI BİR HAK VERİLMESİ BEKLENİYORDU'

İBB Meclisi’nde geçtiğimiz ay Avcılar’ın Merkez, Ambarlı, Cihangir, Denizköşker, Mustafa Kemal Paşa, Gümüşpala, Üniversite Mahallelerinin yeniden inşasını sağlayacak imar planları kabul edildi. AK Parti'li ve CHP’li üyelerin oybirliği ile kabul edilen kararda, yüksek katlı yapılarda oturan vatandaşların hak kaybına uğramasına neden olarak değerlendirilen 4 kat sınırlaması kaldırıldı.

Kararın Avcılar'ı nasıl etkileyeceği konusunda Avcılar'daki emlakçılara ve şehir plancısı Akif Burak Atlar'a sorduk. Avcılar'da 10 yıldır emlakçılık yapan Mehmet Aldı, kararı her şeye rağmen olumlu karşıladığını söylüyor.

Fakat Aldı'ya göre bir sorun daha var: “Zaten bu bizlere eskiden verilmiş bir haktı. Şimdi ise aradan yıllar geçtikten sonra bu hak bizlere geri verilmiş oldu. Buradan artı bir kararın çıkacağından ümitliydik. Ama olmadı. Örneğin, imara 8 kat verilmeliydi. Burada sadece hak sahipleri mağduriyetten kurtulmuş oldu.”

'4 KAT SINIRLAMASI KALDIRILDI AMA...'

Avcılar’da 1982 yılında getirilen düzenleme ile 5-6 kata kadar izin verilen binalar, 2008 yılında çıkartılan imar planı doğrultusunda 4 kata düşürülmüştü. Bu nedenle yüksek katlı binalarda ikamet eden ev sahipleri hak kaybına uğruyordu.

İBB Meclisi'nin verdiği kararla bu durumu önlemenin ve eskimiş binaların yenilenerek, olası bir afet durumuna karşı dayanıklı hale gelmesinin amaçlanıyor. Planda yüksekliğin en çok 15.50 metre olarak belirtilen alanlarda yapı yüksekliği en çok 5 kat olarak; yüksekliğin en çok 18.50 metre olduğu alanlarda ise 6 kat uygulama yapılabilecek.

Avcılar'da 13 yıldır emlakçılık yapan Hikmet Kurt da,eski binaların yenilenmesi için alınan kararı olumlu buluyor. Kurt, yapılacak binaların ada bazında yıkılamadığı için ilçe planlamasının daha da kötü olacağını belirtiyor:

“Eski yapılar ada bazında yıkılıp yerine site yapılabilir. Şimdi yine çarpık kentleşme ortaya çıkacak. Şimdi bir mahallede hem iki katlı hem de 4 katlı binalar var. Ada bazında olsaydı tek tipli siteler olacaktı. Örneğin, otoparkımız ve bahçemiz mevcut olacaktı. Şu an akşamları arabamı park edeceğim yer bulamıyorum.”

'İYİLEŞTİRMELERİN MUTLAKA YAPILMASI GEREKİYOR'

Kararı değerlendiren şehir plancısı Akif Burak Atlar ise kararla birlikte Avcılar'da birçok değişikliğin olacağını ve ilçede iyileştirmenin yapılması gerektiğini belirtti:

“Bu karar binaların yeniden inşa edilme sürecinde hak sahiplerini ekonomik olarak desteklemek veya metrekare olarak kayıplarını azaltmak için alınmış bir karar olarak değerlendirilebilir. Ancak ilçe bazında yapı ve nüfus yoğunluğunun da bu sayede artacağını söylemek gerekir. Bu da beraberinde nüfus artışını getirecek. Artan nüfusla birlikte ihtiyaç duyulan sağlık, eğitim, yeşil alan gibi sosyal ve teknik donatılara ilişkin iyileştirmelerin de mutlaka yapılması gerekiyor.”