'2000 yaşındaki ağacı vekil dikmedi, vekil sökemez'

Zeytinlik sahaların sanayiye açılmasına yol açacak tasarının görüşmesine katılan üretici Murat Narin, “2.000 yaşındaki ağacı sayın milletvekilleri siz dikmediniz, sizin sökmeye hakkınız yok” diyerek toplantıyı terk etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Zeytinlik, mera ve kıyıları yatırıma açan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanun Tasarısı’nın TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşmeleri sürüyor.

Komisyonun 2. gününde maddelere geçildi. Zeytinlik sahalarda hayvan otlatmaya ceza veren madde oylanırken AK Partili İsmail Aydın, “Bu madde bilimsellikten çok uzak bir madde çünkü büyükbaş hayvanların ya da koyunların zeytinlik sahalarını herhangi bir zarar vermeleri söz konusu değildir, sadece keçi zeytinlik alanlara zarar verebilir. Bu cezanın artırılması da doğru değil. hayvan otlatmanın altı ay hapis cezasına karşılık gelmesi de hakkaniyete uygun değil. Bu, daha farklı problemler doğuracaktır, sosyal problemlerin doğmasına vesile olacaktır” dedi.

Buna Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan tepki gösterdi. Tan, “Bizim görüşümüz alınmadan bu yasa buraya getirilmemeli. Efendim, değişmiyor bir şey. Beyefendi diyor ki “İnekler, büyükbaşlar zarar vermez.” Gelin de görün. Ben zeytinciyim. Öyle saçmalık olur mu?” dedi.

KOMİSYONU TERK ETTİLER

Tan’ın söz verilmeden konuşmasına Komisyon Başkanı ve bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Bunun üzerine tartışmaya üretici Murat Narin de katıldı. Meclis’in daha önce 6 kez reddettiği 7’nci kez görüştüğünü belirten Narin, “Karar sizin, biz sizinle Hak Divanı’nda konuşacağız. Biz gidiyoruz, ne diliyorsunuz yapın, o yetkiye sahipsiniz. Biz sizinle görüşeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun sektöre. Bu, ölüm fermanıdır zeytinciliğin. Elbette bu kararı vermekte serbestsiniz. Milyonlarca ağacın vebalini ve insanların vebali sizde” dedi.

Murat Narin, salondan ayrılırken, “Siz dikmediniz 2.000 yaşındaki ağacı sayın milletvekilleri, sizin sökmeye hakkınız yok” diye seslendi.