'Ertaş ve Güzüpek serbest bırakılsın 

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, gazeteci Zekeriya Güzüpek ile Mehmet Ali Ertaş'ın serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada gözaltı kararının keyfi olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gazeteci Zekeriya Güzüpek ile Mehmet Ali Ertaş gözaltına alındı. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, gazetecilere yönelik baskıları kınayarak Güzüipek ile Ertaş'ın serbest bırakılmasını istedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile ajansın Kürtçe servisi editörü Mehmet Ali Ertaş sabah saatlerinde evlerine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı. Ertaş ve Güzüpek’in gözaltına alınmasına Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nden (ÖGİ) tepki geldi.

Yazılı bir açıklama yapan ÖGİ, Ertaş ile Güzüpek’in ev, işyeri adresleri, telefon ve farklı iletişim araçları ile çağrılmaları halinde ifadeye gidebilecek durumdayken gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu ve hukuki dayanağının olmadığını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN KİRLİ KARNESİ

Açıklamada şunlar dile getirildi: “Yaklaşık bir yıldır OHAL kanunları ile yönetilen Türkiye’de pek çok anti-demokratik ve hukuk dışı uygulama ortaya çıkmış, ifade hürriyeti tümden baskı altına alınmıştır. Basın-yayın organlarına sansür ve kapatmalarla, yine haksız gözaltı ve tutuklamalarla basın özgürlüğüne yönelik çok büyük bir baskının olduğu bu süreçte, Türkiye’nin dünya basın özgürlüğü sıralamasındaki yeri maalesef 194 ülke arasında 163’üncü sıradadır. Her tutuklama ve gözaltı Türkiye’nin kötü olan bu karnesi, daha da kötüleştirmektedir. Gazeteciler üzerindeki baskılara bir an önce son verilmesi ve başta gözaltında olan 2 gazeteci meslektaşımız olmak üzere tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını ve basın üzerindeki baskıların hemen sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz. Biz Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak bu hukuk dışı, keyfi uygulamayı kabul etmiyor ve kınıyoruz.”