Zeytinlikler ve meralar tehdit altında

ZMO Adana Şube Başkanı Karademir, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanun Tasarısı ile zeytinliklerin ve meraların tahrip edilmesinin önünün açıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanun Tasarısı" ile Türkiye'de zeytinlikler ve meraların risk altında olduğunu söyledi.

Karademir bugüne kadar 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'da altı kez, zeytinlik sahalarını farklı amaçlarla kullanmaya yönelik değişiklik yapılmak istense de, kamuoyundan gelen tepkiler nedeni ile bu değişikliklerin gerçekleştirilemediğini ifade etti.

Yeni tasarıyla 3573 Sayılı Kanun'da yapılan ekleme ve değişiklikler sayesinde, dekarda 15 ağaçtan daha az ağacın bulunduğu sahaların, zeytinlik sahası dışında tutulmasının önünün açıldığı belirtilirken bu değişikliğin Türkiye'deki önceden kurulmuş zeytinliklerde tahribatlara sebep olacağı vurgulandı.

YETKİLER VALİLERE DEVREDİLİYOR

Semih Karademir tasarıyla getirilen bir diğer değişikliğin ise, zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında dokuz kişiden oluşan zeytinlik sahaları koruma kurulu olduğuna dikkat çekti.

“Kurulun Ziraat Odası ve ziraat fakültesi dışındaki üyeleri, Valinin emrinde yer alan çeşitli Bakanlıkların; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının İl Müdürlükleridir. Kurulda bunlara ilave olarak Ziraat Fakültesi, Ziraat Odaları ve GTHB Araştırma Enstitüleri’nden birer üye yer almaktadır. Böyle bir kurulda Valinin istediği bir kararın çıkmaması söz konusu değildir.”

Toprak Koruma Kurulları'nda üye olarak tarım topraklarının korunmasında mücadele eden Ziraat Mühendisleri Odası’na zeytinlik sahaları koruma kurullarında yer verilmediğine de değinen Karademir, tasarıda yatırım izinlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verileceğini ve Bakanlığın bu yetkisini, gerektiğinde valiliklere devredebileceği söyledi.

MERALARIMIZA YENİ BİR TEHDİT

Tasarıda meralarla ilgili değişikliğin de gündemde olduğunu anlatan Karademir bu değişikliğin hayvancılık için de tehdit olduğunun altını çizdi:

“Tasarıdaki değişiklikle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi ile OSB'ler, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile yerleşim yerleri içinde bulanan sanayi siteleri ve münferit işletmelerin yerleşim yeri dışına çıkarılması için, tahsis amacı değişikliği yapılır hükmü getirilmektedir. Ayrıca bu kapsamda tahsis amacı değiştirilen meralar için ödenmesi gereken 20 yıllık ot bedeline de muafiyet getirilmektedir. Meralara ilişkin yapılan bu değişiklikler, son yıllarda krizden bir türlü çıkamayan hayvancılığımız için büyük bir tehdittir.”