11 kişinin kaçırıldığı iddiası Meclis gündemine taşındı

CHP'li Sarıhan, Ankara'da kaybolan 11 kişi için önerge verdi. Sarıhan, kaçırılma iddiasını Başbakan'a sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, Ankara’da aralarında polis ve MİT çalışanlarının da olduğu 11 kişinin kaçırılarak kaybedildiği iddiaları hakkında soru önergesi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Sarıhan, Ankara'da MİT, Rekabet Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çalışanı 11 kişinin kaybedildiği iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede Ankara’da farklı tarihlerde kaybolan ve bugüne dek haber alınamayan kişilerin akıbetini sordu.

KAYITDIŞI GÖZALTI İDDİASI

Sarıhan, kayıp 11 kişinin kayıt dışı bir şekilde gözaltına alındığına dair kuşkuları olduğunu belirtti.

Sarıhan önergede, “Hem kayıp savı hem de resmi makamların, konunun muhataplarına bilgi vermemesi, kayıt dışı bir gözaltının yapılmış olduğunu düşündürmektedir. Söz konusu şahısların gözaltına alındığına dair kamuoyunda ciddi bir şüphe oluşmuştur. Şahıslar, Bakanlığınıza bağlı herhangi bir kurum veya kuruluşta gözaltında mıdır?” diye sordu.

'MİT ARAŞTIRMA YAPTI MI?'

Kaybolan kişilerden bazılarının eski istihbarat görevlisi olması nedeniyle MİT’in ayrı bir araştırma yapıp yapmadığını da soran Sarıhan, İnsan Hakları Derneği'nin Turgut Çapan’la ilgili başvurusunun sonucunun açıklanmasını istedi. Sarıhan'ın Başbakan Yıldırım'a yöneltiği sorular şöyle:

1- Hem kayıp savı hem de resmi makamların, konunun muhataplarına bilgi vermemesi, kayıt dışı bir gözaltının yapılmış olduğunu düşündürmektedir. Söz konusu şahısların gözaltına alındığına dair kamuoyunda ciddi bir şüphe oluşmuştur. Şahıslar, Bakanlığınıza bağlı herhangi bir kurum veya kuruluşta gözaltında mıdır?

2- Gözaltında değilse bu kuşkuların giderilmesi için yapılan bir araştırma var mıdır ? Kamuoyuna bu konu ile ilgili bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?

3- Haber alınamayan kişilerden bazılarının eski MİT çalışanı olması nedeniyle MİT tarafından yapılan ayrı bir araştırma var mıdır?

4- Kayıpların aileleri, kaçırılma vakaları sonrası ilgili Emniyet birimlerine yaptıkları başvuruların göz ardı edilerek, soruşturmanın gerekliliklerini yerine getirilmediğini iddia etmektedir. Kamera kayıtları, parmak izi inceleme gibi hususların usulünce yapılmadığını söylemektedir. Ailelerin başvurularına ilişkin bugüne dek ne gibi işlemler yapılmıştır?

5- İHD tarafından İçişleri Bakanlığı’na, Nisan başında, Turgut Çapan ile ilgili yapılan başvuruya ilişkin bu güne dek yapılan işlemler nelerdir? Herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ve sonucu nedir? (HABER MERKEZİ)