Erdoğan'a onları soruyorlar...

Avrupa ülkeleri, Türkiye'ye haber takibi için gelen gazeteci yurttaşlarının tutuklanmasını, görüşmelerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a soruyor. Avrupa, vatandaşlarının serbest bırakılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de son dönemde gözaltına alınan veya tutuklanan gazeteciler arasında Avrupa'dan Türkiye'ye haber takibi için gelenler de yer alıyor. Birçok Avrupa ülkesi Türkiye'de tutuklu olan gazeteci vatandaşlarının serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunuyor.

Avrupa ülkelerinin Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci vatandaşları için Türkiye'ye çağrılarını derledik...  Konuyla ilgili konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Avrupa'da gazetecilerin tutuklanması çok alışkın olunan bir durum olmadığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'dan gelen bu tarz sorulara aynı zamanda şaşkınlıkla karşılıyor” dedi.

'DENİZ'E KAFAYI TAKMIŞLAR...'

Almanya vatandaşı gazeteci Deniz Yücel,"Terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek” suçlamasıyla 14 Şubat'ta gözaltına alındı. Yaklaşık iki hafta İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan Yücel, 27 Şubat'ta tutuklandı. Alman Die Welt gazetesi muhabiri Yücel, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier göreve geldiği ilk konuşmasında Türkiye’ye çağrıda bulunarak, Yücel’in serbest bırakılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için gittiği Brüksel’den dönerken Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşmesi hakkında Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’ya konuştu. Bila, Erdoğan'ın görüşmede Deniz Yücel’in de gündeme geldiğini ve “Deniz’e kafayı takmışlar. Ben de ‘Sizde çok Deniz var’ dedim” diye konuştuğunu aktardı.

Daha önce Almanya Federal Meclisi'nden 160 milletvekili de Yücel'in serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

FRANSA CUMHURBAŞKANI TUTUKLANAN GAZETECİYİ SORDU

Türkiye'de gözaltına alınan bir başka Avrupalı ise Fransız belgeselci ve gazeteci Mathias Depardon. Batman'ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çekerken 8 Mayıs’ta gözaltına alınan Depradon, 11 Mayıs’tan beri sınır dışı edilmesi için Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor. 21 Mayıs’tan beri açlık grevinde olan Depardon hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un konuştuğu geçtiğimiz günlerde medyaya yansıdı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Depardon’un serbest bırakılıp ekipmanlarının kendisine iade edilmesini ve Türkiye’de engellenmeksizin çalışmasına izin verilmesini talep etti.

İTALYA DIŞİŞLERİ VE AP'DEN DEL GRANDE ÇAĞRISI

Türkiye'de 9 Nisan tarihinde Hatay'da gözaltına alınan İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande'nin serbest bırakılması için, İtalya Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, geçtiğimiz çağrıda bulunmuştu. 24 Nisan'da serbest bırakılan Del Grande, sınır dışı edildi.

'CUMHURBAŞKANI ALIŞIK OLMADIĞI İÇİN ŞAŞIRIYOR'

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilere yönelik gözaltıları ve tutuklamaları, Avrupa'nın Türkiye'ye tutuklu gazeteci vatandaşlarının serbest bırakılma çağrılarını değerlendirdi.

Türkiye'de 161 gazetecinin tutuklu olarak cezaevlerinde olduğunu kaydeden Durmuş, şunları söyledi:

“Avrupa'da gazetecilerin tutuklanması çok alışkın olunan bir durum olmadığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'dan gelen bu tarz sorulara aynı zamanda şaşkınlıkla karşılıyor. Ama burada yapılmak istenen demokrasiyi yok etmek. Bununla birlikte de ilk önce basın özgürlüğünü yok etmek istiyorlar. Bu yüzden bu kadar gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor ve bu yüzden medya kuruluşlarının üzerinde bu kadar baskı söz konusu.”

'GAZETECİLER HABER YAPMASI ENGELLENİYOR'

“Yabancı medya kuruluşlarının Türkiye'de çalıştığı gazetecilerin, Türkiye'de yaşadığı sadece gözaltı ve tutuklama ile ifade edilmeyecek bir boyutta” diyen Durmuş, gazetecilerin haber yapmasının fiilen engellendiğini söyledi.

Gözaltındaki birkaç ismin ön plana çıkarıldığını belirten Gökhan Durmuş, “Ama bunun dışında Türkiye'de çalışan yüzlerce gazetecimizin fiilen iş yapması engelleniyor. Biz aynı zamanda bununla mücadele ediyoruz. Gazetecilerin daha rahat çalışması için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANI'NI AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET EDİYORUZ' 

Basın özgürlüğü olmayan bir ülkede demokrasinin de olamayacağını dile getiren Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanını cezaevlerindeki gazetecilerin varlığını inkar etmek yerine bir an önce onların özgürlüklerine kavuşması için açıklama yapmaya davet ediyoruz. Demokrasiden uzaklaşmak Türkiye'de hukuktan, insan haklarından uzaklaşmak anlamına geliyor. Bu yüzden demokrasiye daha fazla sarılmamız gerekiyor.”

Trump rahibi sordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, ABD ziyaretinde sorulan isim ise bu sefer bir gazeteci değil. ABD'ye yaptığı ziyaretinde basın özgürlüğü konusunda eleştirilen Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı görüşmede, Türkiye’de Kasım ayından bu yana FETÖ soruşturmasında tutuklu olan papaz Andrew Brunson gündeme geldi. Trump'ın, Brunson'un serbest bırakılmasını istediği belirtildi.