NYT koruma krizinin anatomisini çıkardı

New York Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında Washington'da yaşanan kavgayı mercek altına aldı. Gazete, görüntüleri kara kare inceledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın korumalarının ABD'de protestocularla yaşadığı kavga Amerikan basınının gündeminden düşmüyor. New York Times gazetesi, kavga sırasında çekilen görüntüleri kare kare inceledi. 'Türkiye Cumhurbaşkanı'nın korumaları Washington'da protestoculara saldırdı mı? Videoların gösterdikleri' başlıklı kapsamlı haberde, korumaların ve eylemcilerin fotoğraflı grafiklerine de yer verildi.

nyt1

Haberde, aralarında Erdoğan'ın korumalarının da bulunduğu 24 kişinin görüntülerinin ve fotoğraflarının incelendiği belirtilirken, "Bu kişiler yerde yatan insanları tekmeledi ve Beyaz Saray'ın sadece bir mil uzağında, bir kadının boğazına yapıştı. Sayıları protestocuların neredeyse iki katıydı" denildi.

NYT, Amerikan Dışişleri'nin yaşananları kınadığına ve bazı Amerikalı milletvekillerinin korumaların yargılanması çağrısı yaptığına dikkat çekerek, "Fakat kimse hakkında bir suçlama getirilmedi. Ana aktörlerin kimlikleri ve kavga sırasında oynadıkları roller konusunda videonun gösterdikleri şöyle" diyerek, kavgaya karışanların anatomisini çıkardı.

'TAKIM ELBİSELİ ADAMLAR'

nytt

İlk olarak 'takım elbiseli adamlar'ı inceleyen gazete, "Protestoculara saldıran erkeklerin 10'u, resmi güvenlik ekibinin parçası gibi görünüyor. Koyu renkli takım elbiseler giyiyor, kulaklık ve Türkiye rozeti takıyor, dışarıdan görünen kimlik kartları taşıyorlardı. En azından dördü silahlıydı" ifadelerini kullandı.

Gazete, beş farklı açıdan incelediği görüntülerde kavganın asıl kısmını da bu kişilerden ikisinin çıkardığını savunarak, Seyid Rıza Yaşa adlı protestocuyu yerde yattığı sırada vücudundan ve yüzünden tekmelediğini yazdı.

HAKİ RENKLİLER, SİVİL DESTEKÇİLER

Gazete 'haki renkli giyinmiş adamlar'ın da göstericilere saldırdığını savundu: "Protestocuların saldıran adamlardan altısı, Türk korumaların bir tür yaz üniformasına benzeyen -haki pantolon, siyah t-shirt, yeşil veya kahverendi gömlek giyiyordu."

New York Times son olarak 'Erdoğan'ın sivil destekçileri' diye tanımladığı kişilerin de görüntülerini yayımladı. Bu kişilerin korumalarla bağlantılı olup olmadığının bilinmediğini vurgulayan gazete, "Fakat kavgada merkezi bir rol oynadılar. Alpkenan Dereci ve Sinan narin başından bu yana işin içindeydi. Sokakta gördükleri protestocuları ittiler ve yumrukladılar" ifadelerini kullandı.

nyt4

ERDOĞAN'IN HEYETİ

New York Times incelediği son grup ise Erdoğan'ın heyeti oldu. Gazete, Erdoğan'ın kavgayı izlediği görüntüleri yayımlayarak şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan'ın kavgada rolü, eğer varsa da, belirsiz. Fakat heyetinin görüntülerinden, yakınında bulunan en az bir korumasının koşarak kavganın olduğu alana gittiği ve protestocuları tekmeleyip yumruklamaya başladığı görülüyor. Erdoğan arabada oturduğu surada güvenlik ekibinin başındaki Mushin Köse ile konuşuyor. Köse Erdoğan'la konuştuktan sonra kulaklıktan konuşuyor ve cumhurbaşkanının arabasını koruyan üç güvenlik görevlisi protestoya doğru hızla gidiyor. Kavga kısa süre içind ebaşlıyor ve bu kişilerden kel olanı, insanları yumruklarken ve tekmelerken görülüyor." (Dış Haberler)