Kayyım: Tahir Elçi adı resmen verilmemişti

Çatak'ta Tahir Elçi'nin adı verilen parkın adının değiştirilmesine yönelik tepkilere kayyımdan yanıt geldi: Elçi adı belediye meclisi tarafından onaylanmamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van'ın Çatak Belediyesi'ne kayyım atanan Hacı Asım Akgül, öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin isminin bir parka verildiği ancak bu ismin Çatak Belediyesi tarafından 2016 yılındaki bir çatışmada ölen korucu Ali Ogün olarak değiştirildiği yönünde yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Akgül, Çatak Belediyesi tarafından 2 Mayıs 2016 tarihinde parka 'Avukat Tahir Elçi' ismi verilmesi kararı alınarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisi'ne gönderildiğini söyledi. Ancak Çatak Kaymakamlığı'na parkın isminin Avukat Tahir Elçi olması yönünde bir onay ve karar ulaşmadığını ifade eden Akgül, şunları belirtti: "Yapılan araştırma ve inceleme neticesinde parka Van Büyükşehir Başkanlığı tarafından Avukat Tahir Elçi Parkı ismi verildiğine dair herhangi bir karar olmadığı görülmüştür. Bu nedenle Çatak Belediye Başkanlığı 09 Şubat 2017 tarihli kararı ile parka Şehit Güvenlik Korucusu Ali Ogün parkı isminin verilmesi için mülki idare amirinin onayına sunulmuştur. 5393 sayılı belediye yasasının ad verme, tanıtıcı amblem ve flama kullanımı başlıklı 81. maddesinde de cadde, sokak, park, tesis ve benzeri ad verilmesi ve belediye tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararının aranacağı, bu kararların mülki idare amirinin onayı ile yürürlüğe gireceği düzenlemesine yer verilmiştir."

'ŞU ANDA BELEDİYE MECLİSİ YOK'

Vanhaberdar gazetesine açıklama yapan, Van Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanı Cahit Bozbay ise kayyımın açıklamasına tepki göstererek şunları söyledi: “O park Çatak Belediyesi'ne ait, ismi Çatak Belediye Meclisi verir. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda karar almasına gerek yoktur. Dolayısıyla bilgi amaçlı gönderilmiştir, ancak isim koyma hakkı ilçe belediyesine aittir. İsmi verdikten sonra mülki amirine gönderilir" dedi.

Kayyım Tahir Elçi parkının adını değiştirdiKayyım Tahir Elçi parkının adını değiştirdi

Şu anda belediye meclislerinin olmadığını ve kayyımlar tek başına karar alırken Çatak kayyımının meclis kararından söz etmesinin büyük bir çelişki olduğunu kaydeden Bozbay, şöyle konuştu: “Şu anda meclisler yok, kayyımlar tek başına karar alıyor, karar veriyor. Şu anda bir meclis söz konusu değil ki. Kayyımlar belediye meclislerini toplamıyor ki... Çatak Belediye Meclisi'nin aldığı kararda Van Büyükşehir’in onayından söz eden kayyım hangi meclisten onay aldı ki? Belli ki Tahir Elçi’nin ismini değiştirmek istemiş. Hukuki dayanağı olmayan boş bir cevaptır. Şu anda ne kanun, ne anayasa işliyor. Yasalar, kanunlar askıya alınmış. Normal şartlarda meclis toplanmadan parkın ismini nasıl değiştiriyor, diye kendisine sormak lazım.”