Erdoğan'dan TÜSİAD'a OHAL cevabı: Her şey huzura kavuşmadan OHAL'i kaldıramayız

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, "10 aydır bir daha uzatılmayacağını umduğumuz OHAL döneminde yaşıyoruz" dedi. Bilecik'ten sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "OHAL konusundaki endişelerinizi anlamıyorum. Kusura bakmayın, her şey huzura kavuşmadan OHAL'i kaldıramayız" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılığı toplantıda açılış konuşmasını, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan yaptı. Özilhan konuşmasında "OHAL'in kaldırılmasının önemine vurgu yapmak istiyorum" dedi.

"Terörle mücadele"konusunda hükümetin bütün adımlarını desteklediklerini söyleyen Özilhan, yeni bir açılım sürecinin umut olabileceğini belirtti.

'ORTADOĞU'YA BAKINCA LAİKLİĞİN ÖNEMİNİ ANLIYORUZ'

Özilhan'dan sonra TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, kürsüye geldi. Bilecik, "Ortadoğu'ya bakınca laikliğin önemini anlıyoruz" şeklinde konuştu.

OHAL'in daha fazla uzatılmamasını umut ettiklerini dile getiren Bilecik, "10 aydır bir daha uzatılmayacağını umduğumuz OHAL döneminde yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD ile ilişkilere de değinen Bilecik, "Sayın Cumhurbaşkanımız ABD Başkanı Donald Trump ile yapmış olduğunuz verimli bir görüşme gerçekleştirdiniz. İlişkilerin olması gereken düzeye gelmesini umuyoruz" dedi.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik

'AVRUPA BİRLİĞİ ÖNCELİKLİ MİLLİ MENFAAT'

"Artık seçim ortamının geride bırakılmasını umuyoruz" diyen Bilecik, Avrupa Birliği'nin, "öncelikli milli menfaat" olduğunu savundu. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini belirtti.

'ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ'

Bilecik'in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına başladı. Erdoğan, "Özel sektörün lokomotifliğini çok önemsiyoruz. Devleti düzenleyici ve denetleyici rolünün sınırları içinde tutarak özel sektörün önünü açıyoruz" dedi

2008 krizi için "teğet geçecek" dediğini hatırlatan Erdoğan, "O dönem bu sözümle dalga geçmişlerdi. Nitekim aynen dediğim gibi de oldu. 2008 krizine direnen Türkiye, 2013'ten itibaren başlayan bir dizi saldırı karşısında mücadele yürütmek zorunda kaldı. İçeride 35 yıldır terörle, dışarıda da Suriye savaşı ile mücadele ettik" diye konuştu.

'İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞ ÜZÜNTÜ VERİCİ'

16 Nisan referandumunun ardından yurt dışında pazarlar aradıklarını aktaran Erdoğan, "Kuveyt'te 4,5 milyar dolarlık havalimanının temel atma törenini attık. Rusya, Çin, ABD seyahatimiz oldu" ifadelerini kullandı.

İşsizlikteki yükselişe değinen Erdoğan, "İşsizlikteki artış son dönemin en üzüntü verici gelişmesi oldu. İstihdam seferberliği kapsamında pek çok kurum sözler verdi. İlk fırsatta 81 ilin valisiyle yüz yüze görüşüp bu sözlerin ne kadarının yerine getirildiğini teker teker soracağım" diye konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

'GÜMRÜK BİRLİĞİ'Nİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

"Ekonominin küreselleşmesi ve buna uygun hukuki altyapının kurulması mecburiyetini getiriyor. Gümrük Birliği'nin yenilenmesiyle bununla ilgili gelişmeler olumlu bir şekilde seyrediyor. Gümrük Birliği'ni güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz."

'ONURUMUZLA OYNANMASINA MÜSAADE ETMEYİZ'

"Avrupa Birliği kapısını açmış da Türkiye içeri mi girmemiş? 54 yıldır bu ülkeyi kapısında sürüm sürüm süründüren bir Avrupa Birliği var. Türkiye'nin günahı ne de almıyorsunuz? Hiçbirisi bizden daha iyi değil ama alıyorlar. Yunanistan'ın 400 milyar euro borcu var. Ama el bebek, gül bebek her türlü desteği vererek ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bu gerçekleri lütfen görelim. Bizim bir onurumuz var. Bununla oynanmasına müsaade edemeyiz. Bunlara yalvarıp ne olur bizi içeri alın mı diyeceğiz?"

'FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI 'SİZİ ALMAYACAKLAR' DEDİ'

"Fransa'nın bir dışişleri bakanı, adını açıklamayayım, 'Boşuna çabalıyorsunuz sizi almayacaklar' dedi. 'Niye' dedim, gerekçeleri açıkladı. Biz bazı şeyleri biliyoruz ama buna rağmen biz AB Bakanlığı'nı da kurduk. Elimizden gelen gayretleri gösteriyoruz. En son konseyin aldığı karar. Bu kararı alıyorsun da ne olacak? Bu kararı Rusya için de aldın. Bu mantıkla bir yere varmak mümkün değil. Cumhurbaşkanı'na Almanya'da, Belçika'da her türlü saldırı yapılacak. Dışişleri Bakanıma uçuş izni verilmeyecek, biz hala ne olur bizi alın... Kusura bakmayın sizler ekonominin içinde bir güçsünüz. Sizleri kapınızda bekleten muhatabınızla bir yere kadar konuşursunuz. Ben bu milletin şerefini ayaklar altına aldırtmam. Her türlü görüşmeleri yapıyoruz. AB yetkilileri olumlu yaklaşımlarını sürdürmedikleri takdirde tabii ki başımızın çaresine bakacağız."

'ŞİMDİ RAKKA MESELESİ VAR'

"Türkiye olarak bölgedeki sorunları, hem bölge ülkeleriyle hem de müttefiklerimizle çözmek için samimi gayret gösterdik. İşte Suriye. Biz Gaziantep’teki DEAŞ saldırısı olana kadar hep sabrettik. Orada 53 vatandaşımız, kadın çocuk onlar öldürüldükten sonra artık daha duramayız dedik. Ve hemen Cerablus’tan girdik. Ve DEAŞ’ı sildik, süpürdük. El Rai’den girdik, oradan da DEAŞ’ı attık. Dabık denilen onların kutsal yerine girdik. Dedik ki El Bab’a kadar inmemiz lazım. Orada ne işiniz var, gitmeyin oraya dediler. Hedef DEAŞ’sa, biz gereken dersi vereceğiz dedik. Ve biz oradan da DEAŞ’ı attık. Daha sonra Münbiç’e yöneldik. Amerika, Rusya, Türkiye olarak orası kuşatma altına alındı. Şimdi Rakka meselesi var."

'RAKKA İÇİN HAYIRLI OLSUN DEDİK'

"Amerika’yla görüşmelerimizi yaptık. Baktım ki Amerika, Rakka operasyonuyla ilgili çok hassas. 'Biz terör örgütleriyle beraber olduğunuz böyle bir operasyonun içinde sizlerle beraber olmayız, hayırlı olsun' dedik. YPG bir terör örgütü, PYD terör örgütü. Amerika böyle bir operasyona giriyor. Bize düşen hayırlı olsun demekti. Ama şunu da arkadan söyledik. Eğer bu terör örgütleri bizim ülkemize yönelik herhangi bir tehdit oluştururlarsa, biz haklarımızı kullanır gereğini yaparız dedik. Bunu da peşinen söylüyoruz dedik. Bunu da kimseyle konuşmayız, danışmayız dedik."

ERDOĞAN'DAN OHAL CEVABI

"OHAL konusundaki endişelerinizi anlamıyorum. OHAL bugüne kadar işadamlarımızın, sanayicilerimizin neyini engelledi? Türkiye'deki OHAL işlerin daha iyi işleyebilmesi için ilan edildi. Fransa 1,5 yıl OHAL ilan etti. Fransa'da 10-15 terörist için bunu yaptı. Bizim ülkemizi yıkmaya çalıştırlar. 248 tane şehidimiz var, kalkıp OHAL'i mi kaldıracağız? Kusura bakmayın, her şey huzura kavuşmadan OHAL'i kaldıramayız." (HABER MERKEZİ)