Gazeteciler 200 gündür tutuklu: Adalet istiyoruz!

Cumhuriyet'in 10 yazar, çizer, avukat ve yöneticisi 200 gündür tutuklu. Gazeteciler, operasyonun 200. gününde Çağlayan’da ‘Hakikate özgürlük’ diyerek adalet isteyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesinin 10 yazar, çizer ve yöneticisi 200 gündür, muhabiri Ahmet Şık 139 gündür, muhasebecisi Emre İper 42 gündür, gazetenin internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ise 4 gündür tutuklu.. Cumhuriyet'e yapılan operasyonun 200. gününde gazeteciler Çağlayan’da ‘Hakikate özgürlük’ diyerek adalet talep edecek.

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre, gazetecilerin tutukluluğunun 200. günü nedeniyle basın meslek örgütleri bugün 11.00’de Çağlayan Adliyesi’nde buluşacak. Meslek örgütleri “Adaletsizliğe, kumpasa hayır demek için buluşuyoruz. Adaletin 200’ü. Gazetecilik suç değil” diyecekler. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bulunduğu meslek örgütleri saat 11.00’de Çağlayan’da toplanacak ve basın açıklaması yapacak. Açıklamanın ardından meslek örgütleri, her perşembe günü tutuklu bulunan avukatlarla dayanışma için hukukçuların başlattığı “Adalet Nöbeti”ne katılacak. Adalet Nöbeti’ne yazar ve yöneticilerinin eşleri de katılacak.

TÜM ÜLKEDE ADALET NÖBETİ

Tutuklanan avukatlardan Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Göngör’ün serbest bırakılması için başlatılan ‘Adalet Nöbeti’nin 7.’si bugün yapılacak. Tutukluluğunun 200. günü nedeniyle, saat 11.30 - 12.30 saatleri arasında, Çağlayan Adliyesi ve 15 farklı ilde gerçekleştirilecek. Çağrı metninde, “Adalet Nöbeti, tüm Türkiye’de çeşitli illerde aynı anda aynı saatte; adliye mekanizması ve tutukluluk uygulamasının siyasal iktidarın yargısız infaz aracı haline getirilmesine karşı, meslektaşlarımızın serbest bırakılması, adalet sisteminin hukuka uygun hale gelmesi ve uygulanması için tutulacak. Bu nöbet tüm haksız yere gözaltına alınanlar ve tutuklananların hakların savunulması içindir” denildi.

‘TUTUKLAMALAR FİİLEN CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ’

Evrensel'den Meltem Akyol'a konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise, “Cumhuriyet gazetesinin aralarında İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, köşe Yazarları Kadri Gürsel ve Güray Öz’ün de bulunduğu 10 yönetici ve yazarı 200 gündür tutuklu bulunuyor. Daha sonra gazetenin muhabirlerinden Ahmet Şık, tutuklandı. Nisan ayında Gazetenin Muhasebe Çalışanı Emre İper ve son olarak gazetenin internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven de tutuklandı. Cumhuriyet çalışanları hukuksuz bir şekilde cezaevinde. Biz bunu hazırlanan iddianame ile gördük. Gazetenin yayın politikası üzerinden bir suç unsuru oluşturulmaya çalışılıyor. Gerekçe bu. 200 gündür hakim karşısına çıkmadan aslında fiilen cezaya dönüşen bir süreç yaşanıyor” dedi.

‘TÜM GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK’

Gazetecilerin 200 gündür cezaevinde tecrit altında tutulduğunu hatırlana Durmuş, “Gazetecilerin cezaevine konulması ve cezaevinde tecrit edilmesi basın özgürlüğü ihlalidir. Cumhuriyet çalışanları ile birlikte cezaevinde bulunan 165 gazeteci de benzer bir tablo ile karşı karşıya. Büyük bir çoğunluğunun ya iddianamesi yok ya da iddianameler yeni hazırlandı. Ama aylardır cezaevinde tutuluyorlar. Hukuk devleti olduğu iddia edilen Türkiye’de hukukun işlemediğinin göstergesidir. Henüz bir ceza almadan gazetecileri cezaevinde tutmak, hukuksuzluktur. Biz TGS olarak cezaevlerindeki bütün gazetecilerin tahliye edilmesini istiyoruz” dedi.