Devrimci Karargah davasında karar açıklandı

Devrimci Karargah davasında karar açıklandı. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devrimci Karargah örgütü davasının bugün görüşen duruşmasında karar açıklandı. Sanıklar arasında bulunan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "örgüt üyeliği" ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlamalarından beraat beraat etti. Avcı'ya yöneltilen , "yayın yoluyla yargı görevini etkilemeye teşebbüs" ve "gizliliğin ihlali" suçlamalarından ise yargılamanın ertelemesine karar verildi. IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) komutanı Ulaş Bayraktaroğlu'nun yargılanması da ertelendi.

İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Okan Duman ve Fatih Aydın ile başka suçtan tutuklu sanıklar Özgür Dinçer, Cenk Büyükkahraman ve Cemal Bozkurt katıldı. Sanıkların söz sözlerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti kararı açıkladı.

5 KİŞİYE CEZA VERİLDİ

Kararda, Mehmet Güneş ve Okan Duman'ın dosyasının ayırıldığı belirtildi. 2008 tarihinde Beyoğlu AK Parti binasına gönderilen bombanın patlaması nedeniyle polis memuru Hüsnü Uyan'ın hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı olaydan dolayı Fatih Aydın'a, ağırlaştırılmış müebbet ve 140 yıl hapis hapis cezasına verildi. Aydın'a ayrıca patlayıcı madde bulundurma suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezası ile 15 bin TL adli para cezasına verildiği açıklandı.

Özgür Dinçer, Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunan patlayıcılarıyla ilgili olarak 6 yıl 8 ay hapis ve 15 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Abdulselam Sultan, Ceren Sütlaç, Onur Erkut hakkında ise, "terör örgütüne üye olmakla birlikte yardım etmek" suçundan 3'er yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına hükmedildi.

HANEFİ AVCI'YA 2 SUÇTAN BERAAT, 2 SUÇTAN ERTELEME

Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı "örgüt üyeliği" ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan beraat etti. "Yayın yoluyla yargı görevini etkilemeye teşebbüs" ve "gizliliğin ihlali" suçundan ise yargılamanın ertelemesine karar verildi.

16 KİŞİ BERAAT ETTİ

11 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, 2 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan, 2 sanık hakkında, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçundan, beraatlerine karar verildi. Kemal Uzunaksu'yu öldürdüğü öne sürülen Cemal Bozkurt ise suçu işlediğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraat etti.

BAYRAKTAROĞLU HAKKINDA ERTELEME KARARI

Ulaş Bayraktaroğlu ile Tuncay Yılmaz'ın, "toplantı ve gösteri kanununa muhalefet" suçlamasından, Hakan Soytemiz'in ise "resmi belgede sahtecilik" iddiasından yargılamanın ertelenmesine karar verildi.

Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) komutanı Ulaş Bayraktaroğlu, Suriye Demokratik Güçleri tarafından Rakka'ya düzenlenen harekatta, geçen hafta hayatını kaybetmişti.

Gezi eylemcisi IŞİD'le savaşırken öldüGezi eylemcisi IŞİD'le savaşırken öldü

DAVANIN GEÇMİŞİ

Devrimci Karargah davasında ilk yargılamayı özel yetkili İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi yapmıştı. Mahkeme, Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 75 sanıkla ilgili 2013 yılında verdiği kararda, Hanefi Avcı'ya "terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek", "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurmak ve taşımak", "yargı görevi yapanları etkileme ve gizliliğin ihlali" suçlarından toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nde temyiz incelemesi yapılması sürecinde Hanefi Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) 2014'te bireysel başvuruda bulunması üzerine tahliye edilmişti. Yargıtay, kararın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden yapmış kısmen onama, kısmen bozma kararı vermişti. (İSTANBUL/DHA)