Gazeteci Murat Çelikkan'a hapis cezası

Özgür Gündem'in nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına destek veren gazeteci Murat Çelikkan, 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme 'yeterli pişmanlık göstermediği' gerekçesiyle Çelikkan'ın cezasını ertelemedi. Aynı suçlamayla yargılanan Prof. Beyza Üstün de aynı cezaya çarptırılırken, mahkeme Üstün'ün cezasını erteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek için başlatılan bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katılan Prof. Dr. Beyza Üstün ve gazeteci Ekrem Murat Çelikkan'ın yargılandıkları davalar karara bağlandı.

Prof. Dr. Beyza Üstün hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Ancak aynı mahkeme gazeteci Ekrem Murat Çelikkan hakkında aynı suçtan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Heyet, Çelikkan'ın yeteri kadar pişmanlık göstermediği ve ileride suç işlemeyeceği yolunda vicdani kanaat oluşmadığından cezasında herhangi bir indirim uygulamadı veya hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.

'BU DAVA HİÇ AÇILMAMAMILYDI'

Prof. Üstün ve gazeteci Çelikkan'ın ayrı ayrı yargılandıkları dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İlk olarak hakim karşısına çıkan gazeteci Çelikkan, bir gün süreyle genel yayın yönetmenliği yaptığı Özgür Gündem Gazetesi'nde yayımlanan üç yazısıyla suçlandığını belirterek "Bu davanın hiç açılmaması gerektiğini belirterek beraatimi istiyorum" dedi.

MAHKEME CEZAYI ARTIRDI

Mahkeme heyeti, Murat Çelikkan'ın "Terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlediğinin sabit olduğu"na hükmetti. Mahkeme  suçun basın yoluyla işlenmesini de artırım sebebi sayarak Çelikkan'ı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi uyarınca 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, sanığın duruşmalarda yeteri kadar pişmanlık göstermediğini belirterek cezada indirim uygulamadı. Cezanın ertelenmesi halinde ileride suç işlemeyeceği yolunda vicdani kanaat oluşmadığından cezayı paraya çevirmedi ve hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. Heyet, Çelikkan hakkına "Suçu ve suçluyu övme" suçundan ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

'SUÇLAMA ANAYASAYA AYKIRI'

Daha sonra Prof. Dr. Beyza Üstün'ün yargılanmasına geçildi. Üstün, savunmasında şunları söyledi: "Araştırmacıyım. Siyaset hayatıma devam ediyorum. Herkesin demokratik bir toplumda eşit haklara sahip olmasını esas aldım. Bunu savunuyorum. Eleştiren basın organlarına yapılan baskıyı kabul etmiyorum. Anayasa'nın 26. ve 28. maddeleri ifade ve basın özgürlüğünü koruyan maddelerdir. Yapılan bu müdahalelerin 7 Haziran 2015 tarihinden sonra gerçekleşen siyasi süreçten ayrı düşünülmemesi gerektiğini düşünüyorum."

Özgür Gündem'in kuruluşundan bu yana eleştirel ve doğru haber yapmayı ilke edindiğini, gazeteye yapılan baskıyı eleştirmek için, halkın haber alma özgürlüğünü savunmak için dayanışma gösterdiğini belirten Prof. Dr. Üstün, "Gazeteyle dayanışan ve basın emekçileri adına beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

ÖNCE CEZA ARTIRIMI SONRA İNDİRİM

Mahkeme heyeti, Üstün'ün de "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediğinin sabit olduğuna karar verdi. Suçun basın yoluyla işlenmesini artırım sebebi sayan mahkeme Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi uyarınca Beyza Üstün'ü önce 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak Üstün'ün sabıkasız oluşunu ve duruşmalardaki iyi halini dikkate alan heyet, cezayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirdi.

Üstün'ün daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, kamusal nitelikte maddi bir zararın bulunmaması, tutum ve davranışlarından bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluştuğundan hükmün açıklanmasını geri bırakarak 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti. Üstün, bu süre içinde suç işlemezse cezası düşecek. Heyet, Üstün hakkına "Suçu ve suçluyu övme" suçundan ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. (İSTANBUL/DHA)