Gazeteci Oğuz Güven tutuklandı

Gazeteci Oğuz Güven adliyeye götürüldü. Savcılıktaki ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Güven tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında hayatını kaybetmesiyle ilgili bir haber gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. 12 Mayıs'ta gözaltına alınan Güven, bugün adliyeye sevk edildi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İstanbul Adalet Sarayı'na götürülen Oğuz Güven, Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Celal Sarıdere'ye ifade verdi.Güven, ifadesinin ardından "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklama istemiyle İstanbul 2'nci Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Oğuz Güven'in tutuklanmasına karar verdi.

Kararda, "...habercilik anlayışında 'biçti' ibaresinin haberin ses getirmesi için kullanılabileceği örneğin "asansör giyotin gibi biçti, jeep yayaları biçti, freni patlayan yolcu otobüsü yayaları biçti" şeklinde haberlerin günlük hayatta sıklıkla kullanıldığı, ancak suça konu resmi twitter hesabından atılan tweette ise, ilk FETÖ iddianamesini hazırlayan başsavcıyı kamyon biçti diyerek haber içerinde haberin sansasyonel ve vurgu yapmasından çok FETÖ hakkında iddianame hazırlayanların ileride başlarına ne gelecekleri şekilde toplumda alı yaratılması için "kamyon biçti" ibaresinin özellikle seçildiği" savunuldu.

Oğuz Güven, tutuklama kararının ardından "Bu çürümüşlük karşısında yapacak bir şey yok" açıklamasında bulundu. Güven, Metris Cezaevi'ne sevk edildi.

Güven'e destek vermek amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve çok sayıda gazeteci adliyeye gitti.

'İLK TWEET SEHVEN GİRİLDİ'

Oğuz Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında yaşamını yitirmesiyle ilgili haber, “Başsavcıyı kamyon biçti” şeklinde paylaşılmasının yanlışlık yapıldığını belirtti. Güven, savcılıktaki ifadesinde, şunları söyledi:

"Tamamen yanlışlık sonucu internetin getirdiği rekabet ve hız faktörleri göz önünde bulundurularak bir an önce haberi duyurmak amacıyla bu şekilde bir yanlışlık meydana gelmiştir. Kesinlikle 'Başsavcıyı kamyon biçti' şeklinde tweet girilmek istenmemiştir. Ayrıca söz konusu tweet girildikten 55 saniye sonra kaldırılıp 'İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper kamyon kazasında feci şekilde can verdi' şeklinde düzeltilmiştir. Bu da ilk tweetin sehven girildiğinin göstergesidir."

Haberin içeriğinde "şiddet çağrısı", "terör örgütünün övülmesi"nin söz konusu olmadığını ifade eden Güven,  "Bu olay kapsamında suç kastımın olmadığı anlaşılacaktır. Kaldı ki haber içeriğinde Başsavcının vefatından duyduğum üzüntüyü dile getirerek duygularımı ve ayrıca FETÖ yapılanmasına karşı düşüncelerimi de aktardım. Hemen akabinde 'insanlık utancı' şeklinde tweet attım" diye konuştu.

'Hiç mi vicdan, hukuk kalmadı''Hiç mi vicdan, hukuk kalmadı'