'Batman’daki cinsel istismar failleri neden açıklanmıyor?'

Batman’da 14 yaşındaki G.’nin cinsel istismara maruz bırakılarak fuhuşa zorlanmasının ve aylardır onlarca çocuğu fuhuşa zorlayan bir çetenin ortaya çıkmasının ardından kamuoyundan tepkiler yükselmeye başladı. Kadın örgütleri istismarcıların açıklanmasını ve gereken işlemlerin yapılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman’da 14 yaşındaki G.’nin ve onlarca çocuğun cinsel istismara maruz bırakılarak 'fuhuşa' zorlanmasının yankıları sürüyor. İstismar iddialarının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hükümet ve valilik sessizliğini sürdürüyor.  Bölgedeki kadın kurumları istismarların aylardır sürmesine rağmen istismarcıların gizlenmesine tepki gösteriyor.

14 yaşındaki G. aylar önce Yıldız Ç. ismindeki bir kadının işlettiği kuaförde çalışmaya başladı ve çalıştığı bir gün bayıltılarak cinsel istismara maruz bırakıldı. Uyandığında kendini tanımadığı bir yerde bulan ve durumu kimseye anlatamayan G., o günden sonra Y.Ç. tarafından fuhuşa zorlandı. G.’yi çok sayıda erkeğin sistematik olarak maruz bıraktığı cinsel istismar, karın ağrısı şikayetiyle annesi tarafından götürüldüğü hastanede ortaya çıktı. Cinsel istismar sonucu gebelik oluştuğu öğrenilen çocuk şikayet için savcılığa götürüldü. G.’nin istismara uğramasının ortaya çıkmasının ardından onlarca çocuğunda 'fuhuşa' zorlandığı iddialar arasında.

Gazete Şûjin’in haberine göre, kentte yaptığı araştırmalar sonucu, aylardır devlet kaynakları tarafından gizlenen ve araştırılması engellenen olayın boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Basında daha önce 18 Nisan’da tarihinde geçen ‘ilk duruşma görüldü’ haberinin aksine, aslında davanın görülmediği ve olayın henüz soruşturma aşamasında olduğu öğrenildi.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

G.’nin verdiği ifadesi doğrultusunda, kendisini fuhuşa zorlayan Yıldız Ç., cinsel istismara maruz bırakanlardan esnaf Şakir A. ile Batman’da AK Parti’ye yakın olduğu iddia edilen ve olaydan 5 gün önce Hac’dan geldiği öğrenilen muhtar ve iş insanı Abdulkadir T. ile bir kişi daha gözaltına alındı. İfadeleri alınan failler, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında dosyaya gizlilik kararı getirildi.

KİMLER SERBEST KALDI?

Dosyaya gizlilik kararı getirildi, ancak suça ortak olduğu iddia edilen pek çok ismin ifadesinin dahi alınmaması ve alınanların ise serbest bırakılması iddiası tepkilere neden oldu.

Öte yadan kefaletle serbest bırakıldığı iddia edilenlerin AK Partiyle ilişkili insanlardan oluştuğu öne sürülüyor. Bu isimler arasında iş insanları, esnaf ve üst düzey isimlerin de olduğu iddia ediliyor. Çocukları fuhuşa zorlayan Yıldız Ç.’nin de kendisini özelikle M. adında bir kadının yönlendirdiği öne sürülüyor. Yıldız’ın 6 çocuğu olduğu ve iki erkek çocuğundan birinin uzman çavuş, diğerinin ise özel harp dairesinde polis olduğu iddia ediliyor.

KADIN ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Konuya ilişkin Şûjin’e konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kadın Komisyonundan Derya Arslan da, şu bilgileri veriyor: “Yaşları çok küçük olmasına rağmen, farklı yerlerde farklı mahallelerde ve Batman’da bizim en çok değer ailesi dediğimiz, yurtsever ailelerin bulunduğu mahallelerde çocukların sistematik olarak fuhuşa zorlandığını tespit ettik. Buna ilişkin de Batman’da bulunan birçok iş adamı ve esnafın dahil olduğunu öğrendik. Bunların çete olduğu bariz ortada ve yaptıkları ve yapma amaçları da açığa çıkmış durumda.”

Bu durum için ciddi bir kamuoyu oluşması gerektiğine vurgu yapan Derya, bütün kadınlara şu çağrıyı yapıyor: “Bu olaya sessiz kalmamalı ve duyarlılıklarını göstermelidirler. Ama HDP, DBP değil, kadın komisyonları değil, halk cephesinde inanılmaz bir duyarsızlık ve sessizlik var. Bu sessizlik bir kadın olarak beni çok rahatsız ediyor. Buna ilişkin de elimizden geldiği gücümüzün yettiği kadar, hatta gücümüzden fazlasını kullanarak bunu gündemleştirip, bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Çocuklarımız üzerinden kimlerin bu şekilde bir politika yürüttüğünü açığa çıkarıp karşılarında duracağız ve ne gerekiyorsa onu yapacağız.”