Verda Özer: Ankara'da 'PYD' sesleri var

Hürriyet gazetesi yazarı Verda Özer, Türkiye'nin ABD ve Rusya'yı YPG konusunda ikna edemediği mevcut koşullarda Ankara'da 'bir süredir dillendirilen' PYD'nin bir 'siyasi aktör olarak devreye alınması gerektiği' önerisini, "kendi iflamız" olarak önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hürriyet gazetesi adına Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Erdoğan'ın dış ziyaretlerini izleyen köşe yazarlarından Verda Özer, bugün yayınlanan yazısında Suriye'de işlerin Türkiye adına 'yolunda gitmediğini' belirterek 'bir öneri' gündeme getirdi.

ABD Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen, YPG'ye ağır silah verme kararı aldığını ve Rusya'nın da 'topa girdiğini' belirten Özer, Esad'ın da PYD/YPG varlığını 'Türkiye’ye karşı bir kart olarak kullanmayı planladığını' belirtti. 'En kötüsünün' ise 'bu durumun içeriye yansıması' ve PKK'nin YPG’den destek alması olduğunu belirten Özer, "Uzun sözün kısası; Ankara için beka meselesi olan kuzey Suriye’deki PYD/YPG varlığı, belli ki orta ve uzun vadede kalıcı bir durum. Ve maliyeti de gitgide artıyor" diye yazdı.

Özkök'ten 'YPG ile anlaşalım' önerisiÖzkök'ten 'YPG ile anlaşalım' önerisi

'FARKLI BİR ŞEY DENEMELİYİZ'

Tüm bu gelişmeleri sıraladıktan sonra Verda Özer'den "artık farklı bir şey denemek" olarak şöyle bir tarif geldi: "Bundan kastım, bu 'oyun'u, denklemi bozacak, aktörleri ters köşe edecek bir hamle... Yani ABD’ye ve Rusya’ya 'YPG’yi desteklemeyin' diyerek bel bağlamaktan bizi kurtaracak bir adım. Küresel ve bölgesel güçlerin elinden 'Kürt kartını' alacak bir strateji..."

Trump'a Erdoğan için beş YPG önerisiTrump'a Erdoğan için beş YPG önerisi

Bunun için 'acilen kısa vadeden uzun vadeli bir politika'ya geçilmesi gerektiğini belirten Özer, burada da bundan birkaç yıl önce, PYD lideri Salih Müslim'in Ankara’da kabul gördüğünü, çünkü o zaman PYD'nin 'tamamen siyasi bir aktör olduğunu' ve onun askeri kolu olan YPG'nin ise 'farklı bir odak' görüldüğünü yazdı. Özer'e göre, YPG daha etkin hale geldikçe Batı da 'bu gruba' gittikçe daha fazla rol biçti ve PYD 'gölgede kaldı'. Burada yapılması gereken hamlenin 'PYD ve YPG’yi yine birbirinden ayrıştırmak olduğunu' söyleyen Özer, PYD’nin 'yeniden siyasi bir aktör olmaya teşvik edilmesi gerektiğini' yazdı.

'ZATEN ANKARA'DA DİLLENDİRİLİYOR'

"Zaten Ankara’da bunu dillendiren çevreler yok değil" diyerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İlnur Çevik’in 14 Şubat’ta New York Times'ta yayınlanan "PYD de bir Barzani olamaz mı? Barzani’nin Türkiye ile ilişkileri muhteşem" yorumunu hatırlatan Özer, "İçeride silahların susması, Irak ve kuzey Suriye’deki PKK-YPG varlığını da zayıflatır. Unutmayalım ki, Suriye savaşının bitmesiyle YPG zaten işlevsiz hale gelecek. Yani bu bölgeyi şiddetten arındırmak daha da kolaylaşacak. Kısacası; PKK silahları susar, kuzey Suriye’de de normal ilişkilerimizin olduğu bir sivil PYD oluşursa... İşte o zaman sınırlarımızda 'dost' bir Kürt şeridinin yolu açılır" dedi. Hürriyet yazarı Özer, bu görüşlerini Ekopolitik düşünce kuruluşunun kurucusu Tarık Çelenk'in "Türkiye’nin acilen 'ulus-üstü' bir model oluşturması" önerisi ile de gerekçelendirerek, Çelenk'in "Türkiye’nin kuzey Suriye’yle hem ekonomik ve kültürel, hem de güvenlik çerçevesinde bütünleşmesi gerektiği" önerisini aktardığı yazısını, "Uzun lafın kısası: Madem onlar silaha devam ediyor, iflah olmuyor. O halde kendi iflahımızı kendimiz yaratırız" diyerek bitirdi.

VERDA ÖZER'İN YAZISI