'Kelimeler izleniyor, manşetler gözaltına alınıyor'

Güven ve Yaruk'a gözaltıya basın örgütlerinden tepki: Totaliter rejimlere özgü davranış...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Basın Konseyi, Cumhuriyet Gazetesi İnternet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ve gazeteci Serhat Yaruk'un gözaltına alınmasını protesto etti. Konsey'den yapılan açıklamada, savcılık soruşturmalarının doğrudan gözaltı ve tutuklamalara başvurulmadan sürdürülmesi talebi dile getirildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de, bir haberdeki başlık nedeniyle Güven'in gözaltına alınmasının basın özgürlüğü üzerinde ciddi bir endişe yarattığını bildirdi. Cemiyet, isim vermeden, Nedim Şener'in attığı tweetler sonrası gelen gözaltıya vurgu yaparak, "Gazetecilerin birbirlerini hedef göstermesi mesleki dayanışma açısından yaralayıcı ve meslek adına utanç verici bir yaklaşımdır" uyarısında bulundu.

'TOTALİTER REJİMLERE ÖZGÜ'

Basın Konseyi açıklamasında, şöyle denildi:

"159 gazeteci tutukluyken, 100 gazeteci aranırken yeni bir şok yaşadık. Cumhuriyet gazetesinin İnternet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ve gazeteci Serhat Yaruk'un sabah erken saatlerde gözaltına alındıklarını öğrendik. Gazetecilerin serbest bırakılmasını ve tutuksuz yargılanmalarının sağlanmasını beklerken, yeni gözaltılar ve yeni tutuklamalar, demokrasiyle bağdaşmaz ve bunun gerekçesi açıklanamaz.

Artık kelimeler izleniyor, manşetler gözaltına alınıyor. Suç isnadı var ise ve 'zanlı' Cumhuriyet gibi köklü bir gazete haber sitesinin Yayın Yönetmeni ise, yapılacak şey onu ifadeye davet etmek olmalıdır. Evinden gözaltına almak, totaliter rejimlere özgüdür.

Basın Konseyi olarak tüm gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını, cezaya dönüşen uzun tutukluluk uygulamasının bir an önce sona erdirilmesini ve yeni soruşturmaların doğrudan gözaltı ve tutuklamalara başvurulmadan sürdürülmesini istiyoruz."

'GÖZALTILAR DEMOKRASİDEN UZAKLAŞTIRIYOR'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu açıklama yaparak, Oğuz Güven’in bir haberdeki başlık nedeniyle gözaltına alınmasının basın özgürlüğü açısından endişe verici olduğunu,  gazetecilere yönelik  baskıların Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırdığını duyurdu.

Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi,  cumhuriyet.com.tr’nin yayın yönetmeni Oğuz Güven, bu sabah gözaltına alınmıştır.  Bir haberdeki başlık nedeniyle meslektaşımızın gözaltına alınması basın özgürlüğü açısından ciddi bir endişe yaratmaktadır. Medya üzerindeki baskının ne boyuta geldiğinin de bir yansımasıdır.  Basına yönelik bu baskıcı tutum, Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırmaktadır. Bu olayda da örneğini gördüğümüz  ‘gazetecilerin birbirlerini hedef göstermesi’ ise mesleki dayanışma açısından yaralayıcı ve meslek adına utanç verici bir yaklaşımdır. Tüm meslektaşlarımızı  yaşadığımız bu ağır süreçte daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Tekrar hatırlatıyoruz, ‘gazetecilik suç değildir!’. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazeteciler, haber yaptıkları için gözaltına alınmamalı, tutuklanmamalıdır. Tüm yaşamı boyunca sadece gazetecilik yapmış olan  Yönetim Kurulu Üyemiz, değerli meslektaşımız Oğuz  Güven’in en kısa sürede serbest kalmasını istiyoruz.”

YARKADAŞ: ANLAYIŞ DEĞİŞMİYOR

Bu arada CHP’ Milletvekili Barış Yarkadaş da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Oğuz Güven'le ilgili bir soruşturma varsa, bu savcılığa davet edilip ifadesinin alınması yoluyla yürütülebilirdi. Ancak ne yazık ki; anlayış değişmiyor ve gazeteciler evlerinden sabahın kör saatinde alınmaya devam ediliyor. Bu yöntem kabul edilemez" dedi.

(DHA)