HSK adaylarını devlet tanıtmayınca Denge Denetleme Ağı tanıttı!

Denge Denetleme Ağı, 'Meclisteki HSK Seçimlerini İzliyoruz' başlığıyla adayları tanıttı. Yapılan açıklamada, "Mecliste seçimleri yürüten karma komisyonun, adaylarla görüşmeler (hearing) yaparak mesleki kariyerlerinde yargı bağımsızlığını gözetecek çalışmalarda bulunduklarından emin olmasını istiyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Referandumda kabul edilen anayasa değişikliği ile, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK)’nın seçim sistemi değişti. Eski adıyla HSYK yeni adıyla HSK’nın 7 üyesini artık TBMM seçecek. Denge Denetleme Ağı, seçimleri izlediğini belirttiği açıklamasında, "HSK, yargının bağımsız olabilmesi için hayati önem taşıyor. Vatandaşlar olarak bizlerin iradesini temsil eden Meclisin, HSK seçimlerini, yargı bağımsızlığını gözetecek şekilde yürütmesini istiyoruz" dedi.

"HSK seçimlerinin liyakat ve şeffaflık esasına dayalı yapılması için, adayların kimlikleri, göreve uygunlukları ve mal beyanlarının seçimlerden önce kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Ancak resmi kanallar bu bilgileri açıklamıyor" diyen Denge Denetleme Ağı, "İşte bu yüzden, sivil toplum olarak bir adım atıyor ve bize açıklanmayan aday bilgilerine kendi imkanlarımızla ulaşarak, yarın sabahtan itibaren biz yayınlamaya başlıyoruz. Böylece kamuoyu, adayların görevlerine uygun olup olmadıklarını değerlendirebilir, seçildikleri takdirde birilerinin etkisi altında mı, yoksa gerçekten bağımsız şekilde mi çalıştıklarını ölçebilir" değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada tanıtımlar için kullanılan kriterler şöyle açıklandı:

Hakimler için:

- Hangi davalarda hangi kararları verdikleri

- Kürsü hakimliği yapıp yapmadıkları

- Hakimlik teminatı,  yargı bağımsızlığı alanında çalışmalarının olup olmadığı

- Uluslararası içtihata hakim olup olmadığı

Öğretim üyeleri için:

- Hakimlik teminatı, etik, hukuk felsefesi, yargı yönetimi üzerine çalışmaları var mı ?

- Özellikle hakimlik teminatı, yargı bağımsızlığı alanında uluslararası içtihata ve mevzuat üzerine çalışmaları var mıdır?

Avukatlar için:

- Yargı bağımsızlığı üzerine bir çalışması var mıdır?

- Sivil toplum örgütlerine üyeliği / yöneticiliği var mıdır? Ya da herhangi bir gönüllü çalışması var mıdır?

- Hangi davalarda savunmada bulunmuştur?

Açıklamada ayrıca adaylardan kendi profillerine itiraz edeceklerin eklemeler yapabilecekleri belirtildi. Denge Denetleme Ağı'nın HSK aday tanıtımlarına şu adresten ulaşılabilir: Mevzuya Hakim miyiz: HSK Üye Adaylarını Tanıyalım