'Erdoğan bu yoldan dönmezse AB'ye çağrı yapacağız'

HDP'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella, Erdoğan'a seslendi: "Erdoğan demokratik olmayan blokundan dönmez, insan hakları ile ilgili sorunlar çözülmez ise müzakerelerin askıya alınmasını talep etmek zorunda kalacağız."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella ve beraberindeki heyet, HDP Meclis Grubunu ziyaret etti. Sabah saatlerinde de HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasını izleyen heyet, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ile bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin gündeminde OHAL döneminde yaşanan hak ihlalleri, KHK ihraçları, yargı-iktidar ilişkisi, milletvekilleri ve gazetecilerin tutukluluğu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri gibi konular vardı.

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a hitaben kaleme aldığı ve dayanışma dileklerini ilettiği mektubu Demirtaş’a iletilmek üzere HDP heyetine verdi.

PITELLA: AÇLIK GREVİNDEKİLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Görüşme sonrası açıklama yapan Gianni Pitella, şunları söyledi: "Kardeş partilerden birisi ile bir araya gelmek ve yoldaşımız Demirtaş’a olan dayanışmamızı ortaya çıkarmak için buraya geldik. Bu dayanışma, sadece Demirtaş için değil, aynı zamanda cezaevinde bulunan binlerce insan içindir. Yani medeni bir ülkede bu durum kabul edilemez. Buradan baktığımızda aslında hukukçuların, siyasetçilerin ya da sıradan insanların herhangi bir gerekçe olmaksızın cezaevinde olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu vesileyle açlık grevi başlatmış olan insanlarla da dayanışma içinde olduğumuzu da paylaşmak istiyorum."

'SEÇİM ERDOĞAN'A KALMIŞTIR'

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Pitella, şöyle devam etti: "Bizim burada olmamızın nedeni Avrupa perspektifine inanan Türkiye halkına pozitif ve yapıcı bir mesaj vermektir. Biz Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılımını destekleyen ilk ve aynı zamanda en çok destek veren grubuz. Bu perspektifi açık tutmak çabasındayız. Şu çok açıktır ki Erdoğan demokratik olmayan blokundan dönmez, insan hakları ile ilgili sorunlar çözülmez ise müzakerelerin askıya alınmasını talep etmek zorunda kalacağız.

Dolayısı ile burada aslında seçim Erdoğan’a kalmıştır. Yani halkı için en iyisini kendisi seçecektir. Bu da bize sorarsanız demokrasi, özgürlüktür, insan haklarıdır. Bu değerler Avrupa demektir. Avrupa da bu değerler demektir." (HABER MERKEZİ)