Mahkeme, JİTEM davasında Çiller'i çağırdı

Ankara'da görülen JİTEM davasında, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller'in bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara JİTEM davasının 18’inci duruşması bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya aralarında Mehmet Ağar'ın da olduğu sanıklardan hiçbiri katılmazken, dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Fevzi Türkeri ile Nur İnuğur tanık olarak dinlendi.

Dihaber'de yer alan habere göre, mahkeme SEGBİS sistemindeki aksaklıklardan dolayı Emin Demirel'i dinleyemezken, Alper Tekdemir ve Şevket Öztürk adlı tanıkların yüzleştirilmesi de yapılamadı. Yine tanık olarak dinlenmesi beklenenen dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar da duruşmaya katılmadı.

ÇİLLER TANIKLIK YAPMAK İSTEMİYOR

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile eşi Özer Uçuran Çiller’in dinlenmesi talebi de yerine getirilemedi. Çiller ailesinin avukatı dilekçesinde, müvekkillerinin hayatlarının hiçbir döneminde ismi geçen kişileri tanımadığını, davayla ilgili olaylarla ilişkinin olmadığını öne sürdü. Tansu Çiller'in tanık olarak dinlenmesi talebi de 'abesle iştigal' olarak değerlendirilen dilekçede, müşteki avukatlarının hangi konularda soru soracağının önceden bildirilmesi talep edildi.

Müşteki avukatları da. 'asıl abesle iştigal olanın' Çiller'in avukatının beyanlarını olduğunu ifade ettiler. Avukatlar, böyle bir usulün olmadığını vurguladı.

TÜRKERİ: HABERİM YOK

Ardından dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Fevzi Türkeri dinlendi. Türkeri, bahsedilen cinayetlerden haber olmadığını, komutanlığı 95-96 döneminde yaptığını, öldürülen 17 kişiyi tanımadığını ve olaylarla ilgisinin olmadığını iddia etti.

Ardından İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde SEGBİS yoluyla tanık Nur İnuğur dinlendi. İnuğur, öldürülen Tarık Ümit ile 4 yıllık aralıklı bir ilişki yaşadığını, zaman zaman evinde kaldığını, Ümit’in ortadan kaybolmasından 6-7 ay kadar önce de kendisiyle görüşmediğini ifade etti.

Müşteki avukatların, İnuğur’a “Tarık Ümit ile bir ticari ilişkiniz var mıydı?” sorusu üzerine İnuğur “yok” diye cevap verdi. Bunun üzerine müşteki avukatları İnuğur’a Tarık Ümit ile Kıbrıs’taki First Merchant Bank’ın yönetim kurulunda olduğunu hatırlatması üzerine İnuğur, “Ticari ilişki olarak bakmıyorum. Tarık dışarıdan kimseyi almak istemediği için benim bir hisse satın almamı istedi. Sadece kuruluşunda imzaladım. Yönetim kurulu üyesi olduğumu dahi bilmiyorum” dedi.

Avukatların yine dosyada gizli tanık beyanlarında Tarık Ümit’in bir şahsı işkence yapmak için evine götürdüğü ve evde Nur isminde bir kadının olduğunun hatırlatması üzerine İnuğur, "Böyle bir şey olmadı" diye cevapladı.

Tarık Ümit’in ortadan kaybolması sonrasında 'Ahmet Astsubay' diye anılan sivil bir kişinin kendisini çağırarak ifade aldığını belirten İnuğur, daha sonra Maslak’taki Ordu Komutanlığı'na da giderek birkaç sivile ifade verdiğini aktardı.

SEGBİS ELEŞTİRİSİ

Ardından müşteki avukatlarından Ruşen Ali Nergis söz aldı. Nergis, İnuğur’a hitaben, “17 insan öldürüldü, bunların aileleri var. Dosyaya daha çok delil gelecek, yalan söylemeniz halinde yargılanacaksınız. Çok şey biliyor fakat anlatmıyorsunuz” diye konuştu. Nergis, mahkeme heyetine İnuğur’un SEGBİS yoluyla dinlenmesinin dava açısından bir yarar getirmediğini, yüz yüze dinlenmesi halinde belki de bildiklerini anlatacağını söyledi.

Müşteki avukatları ayrıca, Tansu Çiller ve eşinin mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti. Avukatlar, Maslak Ordu Komutanlığı'nda İnuğur’un ifadesinin alınıp alınmadığı, alındıysa tüm tutanaklarla birlikte komuta kademesindeki isimlerin bildirilmesini, 'Emek' ve 'Ayışığı' rumuzlu gizli tanıkların dinlenmesini talep etti.

ÇİLLER SEGBİS'LE DİNLENECEK

Mahkeme heyeti, Tansu Çiller ve eşinin avukatının dilekçesini reddederek, Çiller ailesinin SEGBİS yoluyla duruşmaya katılmaları, yine diğer tanıkların dinlenmesi için tekrar bir çağrı yazısının yazılmasına karar verdi.

Heyet ayrıca, Maslak Ordu Komutanlığında İnuğur’un sorgusunun yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa sorgu tutanaklarının gönderilmesi ve komuta kademesindeki kişilerin açık isim ve adreslerinin öğrenilmesi amacıyla Genel Kurmay Başkanlığı'na yazı yazılmasa karar verdi.

Dava 15 Eylül’le ertelendi.

ÇİLLER 'LİSTE ELİMİZDE' DEMİŞTİ

Faili meçhul cinayetlerle anılan 1990'larda başbakanlık yapan Tansu Çiller, 4 Kasım 1993’te “PKK'ya yardım eden işadamlarının ve sanatçıların listeleri elimizde…” demişti. Bu açıklamadan sonra çok sayıda Kürt işadamı faili meçhul cinayetlere kurban gitmişti. 'Devlet sırrı' gerekçesiyle o dönem mahkemeye gönderilmeyen liste ilerleyen yıllarda 'Müteahhit Çizelgesi' adıyla Jandarma İstihbarat dosyalarının arasında ortaya çıkmıştı.

ÖNDER, ÇİLLER'E SORDU

Söz konusu ölüm listesi, 19 yıl sonra TBMM'de kurulan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda Çiller'e sorulmuştu. Komisyonu Yeniköy'deki yalısında ağırlayan (2015) Çiller'e o listeyi komisyon üyelerinden Sırrı Süreyya Önder yöneltti. Komisyon tutanaklarına göre gözyaşlarını tutamayan Çiller, şu cevabı verdi:

“Evet, böyle bir liste geldi önüme. Tahmin ediyorum ki İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. MGK’da da bu tarz birtakım işadamlarının finansman için tehdit edildiği ve zorla para toplandığı ifade edildi. Bu çerçevede, o gün, hatta o anda önüme gelen bir listeydi. ‘Kimse buna boyun eğmesin, biz bunları koruruz. Kim bunu yapıyorsa bunları da önleriz... Bu işadamları tehdit ediliyorsa korkmasınlar...’ Verdiğim mesaj buydu.”

Nisan 2015'teki duruşmada da eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür, ölüm listesini mahkemede açıklamıştı. Eymür'ün açıkladığı listedeki isimlerin birçoğunun öldürüldüğü de ortaya çıkmıştı.

(HABER MERKEZİ)