'ABD Rojava öfkesini saklamadı'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, TSK'nin Rojava ve Şengal saldırıları sonrası Amerikalı mevkidaşı Tillerson ile çok gergin bir görüşme yaptığı öne sürüldü. İddiaya göre Amerikalı bakan bir noktada "Tamam, her neyse. Siz kendi yolunuza gidin, biz kendi yolumuza gidelim' der gibiydi"...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti öncesinde, TSK'nin Rojava ve Şengal'deki YPG hedeflerine düzenlediği harekâta ilişkin gerilim sürüyor. Son olarak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun harekât sonrası ABD'li meslektaşı Rex Tillerson ile çok gergin bir konuşma yaptığı ortaya çıktı. İddiaya göre Tillerson bir noktada, "Siz kendi yolunuza biz kendi yolumuza" diyerek rest bile çekti.

'BERBAT GEÇTİ'

Gazeteci Amberin Zaman'ın üç farklı diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, 25 Nisan'daki telefon görüşmesi 'berbat geçti'. Amberin Zaman'ın isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağı "Konuşmanın bir noktasında Tillerson 'Tamam, her neyse. Siz kendi yolunuza gidin, biz kendi yolumuza gidelim' der gibiydi" ifadelerini kullandı. Diğer diplomatik kaynak ise "O kadar da dramatik değildi" dese de, konuşmanın kötü geçtiğini teyit etti.

'TILLERSON ÖFKESİNİ GİZLEMEDİ'

Amberin Zaman haberinde Çavuşoğlu için "Türkiye'nin en üst düzey diplomatının hiç de diplomatik olmamak gibi bir imajı var. Çavuşoğlu haşin, saldırgan ve yakın zamanda görevinden alınabileceği söyleniyor" yorumunu yapsa da, şöyle devam etti:  "Fakat kaynaklara göre, bu kez diplomatik davranmayan kişi Tillerson oldu. Bir kaynak, 'Tillerson saldırılar konusundaki öfkesini gizlemeye hiç çalışmadı. Çavuşoğlu fazla konuşamadı' dedi."

Amberin Zaman, "Telefon görüşmesinin tonuna dair söylenenler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı görüşme öncesinde Türk-Amerikan ilişkilerindeki bozulmanın boyutu hakkında çok şey anlatıyor" yorumunu yaptı.

'KOORDİNATLARI VERMEDİLER'

Amberin Zaman Türkiye'nin Rojava'daki Karaçok Dağı'ndaki hedefinin çok yakınında Amerikan askerlerinin bulunduğunu hatırlatırken, IŞİD'e karşı Amerikan liderliğindeki koalisyonun bir yetkilisi de "Türkler bize nereyi bombalayacaklarının koordinatlarını bile vermedi. Bize tek verdikleri şey kapalı bir kutuydu" dedi. (Dış Haberler)