İki HDP'linin vekilliklerinin düşürülmesi için komisyon kuruldu

HDP'li Sarıyıldız ve Hezer'in vekilliklerinin düşürülüp düşürülmeyeceği konusunda TBMM Başkanlık Divanı komisyon kurulmasına karar verdi. Yemin etmeyen Leyla Zana'nın durumu da gündemde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM'de HDP'li Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer'in vekilliklerinin 'devamsızlık' gerekçesiyle düşürülmesi için komisyon kuruldu. HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız TBMM'de milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik düzenlemenin ardından partinin görevlendirmesiyle temaslarda bulunmak üzere yaklaşık bir yıldır yurtdışında bulunuyordu. TBMM Başkanlık Divanı Hezer ve Sarıyıldız'ın 'meclis çalışmalarına özürsüz ya da izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmamaları' konusunda bugün yapılan toplantıda konu hakkında bir komisyon oluşturulması kararı aldı. Meclis idare amiri Salim Uslu başkanlığında

kurulan 9 kişilik alt komisyon bugün çalışmaya başlayacak. İki milletvekilinin durumları ayrıntılarıyla incelenecek. Ardından hazırlanan rapora göre karar verilecek.

SARIYILDIZ RAPOR, HEZER YAZI GÖNDERDİ

Edinilen bilgiye göre, Sarıyıldız Meclis'e Almanya'dan alınmış bir sağlık raporu gönderdi. Raporda Sarıyıldız'ın karaciğer rahatsızlığı yaşadığı, sağlığının uzun süreli seyahate elverişli olmadığı, 'stresli ortamda bulunmaması gerektiği' teşhisi yer aldı. Meclis ise söz konusu raporun 'konsolosluk onaylı' gönderilmesini talep etti.

Tuba Hezer'in ise Meclis yazılarına verilen sürenin sonunda yanıt verdiği, devamsızlık çizelgeleri gönderildikten sonra Hezer'in Meclis'e parti tarafından yurt dışında görevlendirildiğine dair bir yazı gönderdiği öğrenildi. Oluşturulan 9 kişilik alt komisyonda AK Parti'den 5, CHP'den 2, HDP ve MHP'den de 1'er milletvekili görev yapacak.

ZANA'NIN DURUMU DA TARTIŞILIYOR

Öte yandan yemin etmediği için Meclis çalışmalarına katılamayan Leyla Zana'nın durumu da tartışma konusu. HDP'li 2 milletvekiliyle ilgili bu çalışmanın ardından Zana'nın durumunun da ayrıca değerlendirilmesi bekleniyor.