Kanada'da başyazı: Türkiye'de son tehdit evlilik programları

Evlilik programlarının KHK ile kaldırılma ihtimali Kanada basınının diline düştü. Globe and Mail gazetesi başyazısında, "Evet doğru: Küresel çapta iddiaları olan bir ulusun cumhurbaşkanı, evlilik programlarına son verilmesi gerektiğini ilan etti" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki son gelişmeler dünya basınında geniş yer bulmaya devam ederken, son yayımlanan KHK'larda evlilik programlarının kaldırılma ihtimalinin ortaya çıkması Kanada basınının gözünden kaçmadı. Ülkenin en çok okunan gazetelerinden The Globe and Mail, başyazılarından birini bu konuya ayırdı.

'Evlilik programları: Erdoğan'ın Türkiye'sine son tehdit' başlıklı başyazının tercümesi şöyle:

'OHAL HİÇ BİTECEK Mİ?

"Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan durmak nedir bilmiyor. Temmuz 2016'da ilan ettiği olağanüstü hal hiç bitecek mi? OHAL'e yol açan darbe girişimi hızla bastırıldı ama Erdoğan o günden bu yana, sevmediği her tür insan ve şeyi usanmaksızın bastırmak için olağanüstü hali kullanıyor.

Olağanüstü hal şimdi yine üç ay daha uzatıldı. Ve espriden anlamayan cumhurbaşkanı son nefret objesi nedeniyle dalga geçilmeyi göze alıyor: Evlilik programları.

'TEHDİT İÇERİĞİ NE?'

Evet doğru: Küresel çapta iddiaları olan bir ulusun cumhurbaşkanı, evlilik programlarına son verilmesi gerektiğini ilan etti. Evlilik programları en izlenesi şeyler olmayabilir ama herhangi bir derin tehdit oluşturduklarını söylemek de zor. Bununla birlikte, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş geçen ay hükümetin bu programları yasaklayacağını ilan etti; "Aile müessesini ortadan kaldıracak, ulviyetini, kutsiyetini ortadan kaldıracak son derece acayip programlar var" dedi.

Aynı dalgada, 45 ciddi sivil toplum kuruluşu da kapatıldı. Şu an Türkiye'de internet ansiklopedisi Wikipedia'ya erişim de yasaklı.

Bu arada, daha tanıdık zulüm yöntemleri de geçen yılki darbe girişiminden bu yana olduğu gibi devam ediyor. 600 ordu mensubu, 1200 emniyet görevlisi ve memur topluca görevden alındı. Erdoğan'ın eski müttefiki Fethullah Gülen'le bağlantılı oldukları iddiası nedeniyle Diyanet yetkilileri de işsiz kaldı.

'LİBERAL DÜNYAYLA İLİŞKİLER ZARAR GÖRDÜ'

Türkiye Avrupa'yla Asya arasında bir köprü. Ya da öyle olmalı. Fakat Erdoğan'ın zorlayıcı politikaları, özellikle de olağanüstü hali kullanma biçimi ve en son düzenlenen saldırganca anayasa referandumu ülkesinin Avrupa'nın geri kalanıyla ve diğer liberal müttefikleriyle ilişkilerine büyük zarar verdi.

Türk halkının 2019'daki seçimlere kadar Erdoğan hakkında kanaat belirtemeyecek olması üzücü. Gitmesi gerekiyor."

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ