30 kanun değiştiren bir KHK

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, cumartesi günü yayınlanan 690 sayılı KHK ile TBMM'nin yetki alanına giren 30 ayrı kanunda değişiklik yapıldığına dikkat çekti. İlki 23 Temmuz'da olmak üzere bugüne kadar 23 KHK yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkartılan KHK'lerle 100 binin üzerinde kamu çalışanı ihraç edilirken, yüzlerce dernek, vakıf ve şirket de kapatıldı. Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, 9 aydır devam eden OHAL'de çıkartılan KHK'leri mercek altına aldı.

Toker'in yazısının öne çıkan bölümleri şöyle:

... OHAL KHK’leri bir yandan, devlet aygıtı içinde istenmeyen herkes ve her kesimin tasfiyesi için araçsallaştırılıyor.

...Son yayımlanan iki OHAL KHK’si de böyle. 689 numaralı olanı, 3 bin 974 kamu görevlisini ihraç ederken, 690 numaralı KHK de TBMM’nin görev ve yetki alanına giren onlarca konu ve yasada önemli değişiklikler yaptı. 77 maddeden oluşan 690 sayılı KHK, 30 ayrı kanun ve üç KHK de değişiklik yapıyor.

...Bir KHK marifetiyle, 15 Temmuz darbecileriyle mücadele edildiğine bizden inanmamız bekleniyor. OHAL KHK’si olma hasebiyle, FETÖ ile mücadele edildiğine inanmamız istenen konulardan birine örnek verelim. Misal, PTT artık BDDK’den izin almadan faaliyette bulunabilecek, elektronik para ihraç edebilecek. Oysa bankacılık sistemi dışındaki kurumların, para transferi meselesi eskiden çok özen gösterilen bir konuydu. PTT’ye durup dururken, piyasada otorite hüviyetine sahip düzenleyici kurumdan izin almadan faaliyet yapmasının, darbeleri bertaraf etme hamlesinden başka sebepleri olsa gerek. Bu noktada PTT’nin, bir başka OHAL KHK’siyle Türkiye Varlık Fonu kapsamına alındığını hatırlayabiliriz.

Gerçek niyetin ne olduğunu şu an bilmemekle birlikte, en azından BDDK denetim ve izni dışına çıkarılmış bir bankacılık faaliyetinin karartılmış bir alan olduğunu söyleyebiliriz

Yazının tamamı