Sular yükseliyor!

Çevre ve iklim aktivistlerinin Trump'a tepkisi büyüyor. Eski New York belediye başkanı ise 'Trump'ı takmayın' diyor. Plastik poşet sorununu tırtıllar mı çözecek? Hepsi Yeşil Gündem'de...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ABD başkanı Donald Trump'ın  selefi Barack Obama'nın iklim değişikliğiyle mücadele planını tersine çevirmesine yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta çevre bakanlığı (EPA) bünyesinde  Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde çalışan akademisyenlerin eylemlerinden sonra bu hafta da 29 Nisan Cumartesi günü çevre ve iklim aktivistleri sokaklardaydı. Washington'daki eylemin dışında dayanışma için Seattle, Boston ve San Fransisco da dahil olmak 300 farklı şehirde kardeş eylemler düzenlendi.

Bilim insanları Trump'ı protesto ettiBilim insanları Trump'ı protesto etti

EYLEMLERE ÜNLÜLERDEN DESTEK

Eylemlerde "Denizler yükseliyor, biz de yükseliyoruz, " Fosil budalası olma" gibi sloganlar attılar.  Pennsylvania'daki protestoda Trump'ın otelinin önünden geçen katılımcılar başkanı yuhalayıp, "Utan" diye bağırdılar South Carolina'daki bir katılımcı, "Çocuklarımızın astımdan öldüğünü görmekten bıktık, usandık" diyordu. Yürüyüşlere Jane Fonda, Leonardo Di Caprio, Jared Leto ve Mark Ruffalo gibi ünlüler de destek verdi.

Washington'da yapılan İklim Yürüyüşü tam da Trump'ın başkan olarak görev yaptığı 100'üncü güne denk geldi. Obama'nın iklim değişikliğiyle mücadele eylem planını iptal eden Trump bu hafta da Kuzey Kutbu'nda petrol sondajına izin veren yasayı onayladı. Trump ABD Birinci Denizaşırı Enerji Stratejisi adı verilen kararnameyi imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada "ABD, petrol ve doğalgaz da dahil  inanılmaz doğal kaynaklarıyla kutsanmış bir ülke ama federal hükümet bu alanın yüzde 94'ünde keşif ve üretim yapılmasını engelledi. Bu durum bizi binlerce kişinin istihdam edilmesinden ve milyarlarca dolar refahtan alıkoyuyor"dedi.

Trunp'ın yeni kararnamesi ABD sınırları içinde yer alan bütün federal su kaynaklarına yönelik bir kalkınma planı sunuyor. Öte yandan çok sayıda uzman, uzunca bir süredir petrol fiyatları düşmeye devam ediyorken,  ABD'nin bu düzenlemeden ne kadar gelir elde edilebileceğinden şüphe duyuyor. Örneğin 2012 ve 2017 yılları arasında  Meksika Körfezi'ndeki petrol kuyuları için yıllık yapıla kira kontrat satışlarında yüzde 75'lik bir düşüş yaşandı.  Çevre aktivistleri, Trump'ın bu kararına sert bir cevap vereceklerini duyurmuştu.


bloomberg

Bloomberg: 'Siz Trump'ı takmayın' 

New York eski belediye başkanı Michael Bloomberg dünya liderlerine ABD başkanı Donald Trump'ın izinden gitmeme, Trump'ın söylediklerini duymazdan gelme çağrısı yaptı.

Bloomberg yeni kitabı Umut İklimi: Şehirler, İşletmeler ve Yurttaşlar Gezeegeni Nasıl Kurtarır  (Climate of Hope: How Cities, Businesses, and Citizens Can Save the Planet) başlıklı kitabının tanıtımını yaparken haber ajansı Associated Press'e bir röportaj verdi. Kendisinin başkanlığa adaylık gibi siyasi hedefleri olmadığını vurgulayan Bloomberg, kitabında Paris Anlaşması hedeflerinin korunabilmesi için özgün bir politika odağı önerdiğini söyledi. Eski New York belediye başkanı, Paris hedeflerinin korunabilmesi için başkanlık adaylığı için yarışmayı reddettiğini açıkladı. Michael Bloomberg,  Paris taahhütlerini tutturmakta kaderlerinin Washington'a bağlı olmadığını vurgulayarak piyasaların şimdiden oyuna girdiğini söyledi.

Obama döneminde ABD, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde 2005 yılı baz alınarak 2025 yılına kadar karbon emisyonlarında yüzde 26 ila 28 (1,6 milyar ton) azaltım yapacağını söylemişti.


tirtil

Plastik atıkların çaresi tırtıllar

Bilim insanları plastik torbaları yiyen petek güvesi tırtıllarının plastik kirliliğini azaltmak için anahtar bir rol oynayabileceğini iddia ediyor . Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, arı kovanlarında bulunan balmumunu yiyen güvelerin larvasının plastik polietileni de ayrıştırabildiğini ortaya çıkardı..

Yeşilist'ten Görkem Gömeç'in haberine göre Araştırmalar tırtılların plastiğin kimyasal bağlarını balmumuna benzer bir şekilde ayrıştırabildiğini gösteriyor. Latince ismi Galleria mellonella olan petek güveleri yaklaşık bir saatlik bir sürede plastik torbalarda delikler açabiliyor.

Aslında her şey tırtılların beslenme yöntemleri üzerine çalışan Federica Bertocchini’nin bir grup tırtılı taşımak için plastik torbalara koyması ile keşfedildi.. Bir kaç saat sonra Bertocchini, tırtılların plastik torbayı yiyerek kaçmaya çalıştıklarını fark etti.

Bu araştırmanın bir sonrasındaki aşamasında ise tırtılların plastik torbaları doğal yollar ile ayrıştırmasını sağlayan enzimlerin keşfedilmesi hedefleniyor.  Bilim insanları aynı zamanda tırtıllarda bulunan bazı mikropların da plastiği ayrıştırmada etkili olduğunu düşünüyor.

Plastik tüketimimizin aynı şekilde devam etmesi durumunda 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik olacağını öne sürülüyor. Her bir dakikada bir çöp kamyonu kadar plastik dünyanın su kaynaklarına karışıyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyar plastik poşet kullanılmakta ve bunun 8 milyarı su kaynaklarının içine karışıyor.

Eğer bu tırtılların sahip olduğu kimyasal süreç tanımlanırsa, uzmanlar her yıl doğaya karışan 80 milyon ton plastik polietilenin çözünmesini sağlayacak bir yöntem geliştirebilirler. Bilim insanları aynı zamanda tırtılların genetik bilgilerini, denizlerde yaşayan fitoplanktonlara aktararak denizlerdeki plastiklerin de çözünmesini sağlayabileceklerini öne sürüyorlar.