Gar katliamı davasında 'eşler de yargılansın' talebi

Ankara Katliamının üçüncü duruşması 2 Mayıs'ta Ankara Adliyesi'nde görülecek. Yakalanan sanık Hatice Akaltın'ın itirafları davaya önemli katkı sağlayabilir. Dava avukatları diğer sanıkların eşlerinin de yargılanmasını talep edecek.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan

ANKARA - Türkiye tarihinin en büyük katliamlarından biri olan “10 Ekim 2015 Ankara Garı Katliamı”nın üçüncü duruşması 2-3-4 Mayıs tarihlerinde Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıların hazır bulunacağı üçüncü duruşmada kritik sürece girildi. Davanın firari sanıklarından olan ve 18 Nisan'da Gaziantep'te yakalanan Hatice Akaltın'ın, bu duruşmada diğer sanıkların önünde ifadesi alınacak. Silahlı terör örgütüne üye olma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, 6136 sayılı yasaya muhalefet etmek suçlarından yargılanan Hatice Akaltın, katliamın planlayıcıları arasında olduğu iddia edilen tutuklu sanık Mehmet Akaltın ile evli.

Bombacıları Ankara’ya getiren Halil İbrahim Durgun’un kendini patlattığı evde, Durgun’un eşi Esin Altıntuğ ile birlikte yakalanan Hatice Akaltın 16 Aralık 2015'de tahliye edilmişti. Davanın iki duruşmasına da katılmayan sanık Hatice Akaltın hakkında son duruşmada yakalama kararı çıkartılmıştı.

'İTİRAFÇI POZİSYONU YAKALAYABİLİR'

Katliamda eşi Uygar Coşgun'u kaybeden, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı ve davanın avukatlarından Mehtap Sakinci Çoşgun üçüncü duruşma öncesinde beklentilerini aktardı. Çoşgun, tutuklu sanıklardan Mehmet Akaltın'ın katliamın planlayıcıları arasında olduğuna dönük ciddi delillerin olduğunu belirterek bu aşamada eşi Hatice Akaltın'ın paylaşacağı her bilginin önemli olacağını belirtti. Hatice Akaltın'ın tutuksuz yargılanma adına itirafçı bir pozisyonu yakalayabileceğini düşündüklerini belirten Çoşgun, ifadelerin sürece katkı sunacağını söyledi.

'DİĞER SANIK EŞLERİ DE YARGILANMALI'

Hatice Akaltın'ın örgüt içerisinde yer almadığını kanıtlamak istediğini belirten Çoşgun, dava avukatlarının çok iyi çalıştığını ve çapraz sorguda birçok gizli noktanın açığa çıkarılabileceğini belirtti.

Salı günü Ankara Adliyesi'nde başlayacak üçüncü duruşmada avukatların mahkemeden yeni talepleri olacak. Katliamın planlayıcıları arasında yer alan ve yakalanacağı sırada canlı bomba olarak hayatını kaybeden Halil İbrahim Durgun'un eşi Esin Altıntuğ ve sanık Mehmet Akaltın'ın eşi Hatice Akaltın dışında diğer sanıkların yakınları dava iddianamesinde yer almıyor. Diğer sanıkların eşlerinin de davaya dahil edilmesini talep edeceklerini belirten Çoşgun, “Bu insanlar patlamanın ardından kutlama yemeği yaptılar. Diğer sanıkların eşleri de yargılanmalılar. Bunlar birbirlerinden habersiz işleyen süreçler değil.Bu katliama en ufak desteği dahi olan insanların bu dosyaya girmesi gerekiyor. Eşlerinin de yargılamada sanık olarak tutuklandığını düşünen diğer sanıkların bu saatten sonra örgütlü davranmayacaklarını düşünüyoruz. Ailesine, eşine dokunulmayan süreçte sanıklar çok rahat tavır sergiliyor” dedi.

'HERKESİ DAVANIN TAKİPÇİSİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Görülecek üçüncü duruşmada katliamda sorumluluğu bulunan kamu çalışanlarına dönük de taleplerinin olacağını belirten Çoşgun, davanın mahkeme salonunda yakınlara destek verilerek takip edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Biz bu siyasi, politik sürece rağmen 10 ekim katliamı takipçileri olarak emeklerimizin karşılığını aldığımızı söylüyoruz. Ailelerin motivasyonu ve katkıları inanılmaz. İşlerini ve güçlerini buna göre ayarlayarak Ankara'ya gelecekler. Herkesi davanın takipçisi olmaya, adalet mücadelesinde yan yana durmaya çağırıyoruz.Duruşmalar herkese açık ve duruşma salonunda mutlaka yer bulacaklar.Bu sayede tarihin canlı şahidi olacaklar.”