CHP'li Tanrıkulu: Darbeyi evlilik programları mı yaptı?

CHP'li Tanrıkulu, KHK'ları eleştirdi: "Her iki KHK ile ortaya konan düzenlemelerin OHAL’in ilan gerekçesiyle hangi ilgisi vardır? Darbeyi evlilik programları mı yaptı? OHAL, evlilik programları nedeniyle mi ilan edildi?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, OHAL kapsamında çıkarılan 2 yeni KHK ile yapılan düzenlemelere karşı çıktı. Tanrıkulu yayımlanan KHK'lerin Meclis'in işlevini ortadan kaldırdığını belirterek, OHAL'in ilan gerekçesiyle yayımlanan KHK'lerin bir bağlantısının olmadığını söyledi.

Birgün’e konuşan Sezgin Tanrıkulu, “Her iki KHK ile ortaya konan düzenlemelerin OHAL’in ilan gerekçesiyle hangi ilgisi vardır? Darbeyi evlilik programları mı yaptı? OHAL, evlilik programları nedeniyle mi ilan edildi?"dedi. Tanrıkulu'nun değerlendirmeleri şöyle:

İNSAN HAKLARINA AYKIRI: Yayımlanan iki kanun hükmünde kararname de çok kapsamlı düzenlemeleri içeriyor. Birçok yasada birçok değişiklik yapılmış. İdari ve temel insan haklarına aykırı birçok düzenleme var. Yayın yasakları, ihraçlar, kapatmaların tümü temel insan haklarına aykırı olarak gözüküyor.

Meclis tarafından yapılması gereken düzenlemelerin KHK'ler ile Bakanlar Kurulu tarafından yapılması, doğrudan doğruya yasama organın yetkilerinin gasbı anlamını taşıyor. Daha önce yayımlanan KHK'lerin de anlamı buydu. Hükümet Meclis’i devre dışı bırakan uygulamaları benimsemiş durumda.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN HAZIRLIĞI: Gerçekleştirilen bu fiili başkanlık uygulamaları, başkanlık sisteminin hazırlığı anlamındadır. Bu yolun iznini Anayasa Mahkemesi (AYM) vermiştir. CHP’nin KHK’lerle ilgili yapılan başvuruyu reddetmesiyle bu yolu açmıştır. AKP hükümeti kadar AYM’nin üye hakimleri de bu sonucun sorumlularıdır. Her ihlalden sorumludur. 25 yıl öncesinde o günün AYM'sinin verdiği kararın tam tersi bir karar bugünkü AYM hakimleri tarafından ilan edilerek bu ihlalllere yol açmıştır. Ne derlerse desinler, söyledikleri kendi vicdani ve hukuki sorumluluklarını ortadan kaldırmayacaktır. AYM daha önce verdiği kararla hükümetin bu hukuksuzlarına zemin hazırlamıştır.

Her iki KHK ile ortaya konan düzenlemelerin OHAL’in ilan gerekçesiyle hangi ilgisi vardır? Darbeyi evlilik programları mı yaptı? OHAL, evlilik programları nedeniyle mi ilan edildi?"