'Af dile': Sultanahmet'te Ermeni Soykırımı anması

İnsan Hakları Derneği (İHD), 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler için anma etkinliği düzenledi. Öğlen saatlerinde, Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilen anmaya İHD üyelerinin yanı sıra Avrupa’dan ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen Ermeniler de katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermeni Soykırımı'nda öldürülen yüzbinlerce kişi İstanbul'da anıldı. Soykırım'ın 102'inci yıldönümünde, İHD ve birçok yurttaş Sultanahmet Meydanı'nda anma töreni düzenledi.

102 yıl önce 24 Nisan'da tehcir edilen Ermeni aydınlarının tutulduğu ve bugün Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan eski Merkez Hapishanesi binasının önündeki törende, 'Burası suç mahali' ve 'Tanı, Af Dile, Tazmin Et' yazılı pankart açıldı. Eylemciler, karanfiller ve 1915'te yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı.

'FAİLLERİN TORUNLARI OLARAK UTANIYORUZ'

Törende konuşma yapan Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Hareketi (EGAM) Başkanı Benjamin Abtan, "Soykırım inkârına karşı yürütülen mücadele sadece burada değil, bütün dünyada yürütülen bir mücadele. Biz Avrupa’dan ve Amerika’dan gelen Ermeniler ve Ermeni olmayanlar olarak bu mücadele için buradayız" diye konuştu.

soykırım anma

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi Meral Çılgın da, komisyon adına bir basın metni okudu. Çılgın, "Bugün bir 24 Nisan’da Ermeni Soykırımın kurbanlarını anıyor, faillerin torunları olarak utancımızı dile getiriyor, inkâra son diyoruz" dedi. Çılgın soykırım emrini veren Enver ve Talat Paşa isimlerinin okul , cadde, sokak ismi olarak kullanılmasını da eleştirerek "İHD İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak bizler Talat Paşa’nın Özgürlük Anıtı’yla onurlandırılmasını ve kutsallaştırılmasını reddediyoruz. Soykırımın soğukkanlı mimarı Talat Paşa’nın adıyla donatılmış bir şehirde hiçbir şey olmuyormuş, her şey yolundaymış gibi yaşamayı, bunun normalleştirilmesini ve sıradanlaştırılmasını reddediyoruz" tepkisini gösterdi.

Anma sırasında bölgedeki bir grup 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz, Enver Paşa’nın askerleriyiz' sloganını attı. Polisin araya girmesiyle grup bölgeden uzaklaştırıldı. (Haber Merkezi)