Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın davası ertelendi

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak bugün hakim karşısındaydı. Tuncel ve Kışanak'ın savunma yaptığı duruşmada tahliye talepleri reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın yargılandığı dava bugün görüldü. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme davayı, 20 Haziran'a erteledi.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın yargılandığı dava bugün, Malatya 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kışanak, Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden; Tuncel ise Silivri Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

İddianamenin okunmasının ardından savunmalar geçildi. 230 yıla kadar hapsi istenen Kışanak, yaklaşık 4 saat savunma yaptı. Kışanak, “Yerel yönetim yoksa, seçimle iş başına gelmiş bir yönetim yoksa, bu ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Sadece bana değil Diyarbakır halkının iradesine de kelepçe vurulmuştur” dedi.

Davanın kayyım atanması için açıldığını savunan Kışanak, “Eğer bu dava açılmamış olsaydı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmayacaktı. Bu nedenle ben bu konuyu tartışmak istiyorum. Bu davanın zamanlaması manidar. 2011 yılından başlayarak yaptığım bütün konuşmalar, katıldığım eylemler davaya konu edilmiştir. Neden zamanında değil, neden şimdiye kadar beklediler. Bu dava büyükşehir belediyesine kayyum atanması için açılmış bir davadır. Bu sorunun cevabını bekliyorum mahkemeden" şeklinde konuştu.

'DAVA KAYYUM ATAMASI İÇİN AÇILDI'

Açılan soruşturmaların hiçbir meşruiyetinin olmadığını belirten Kışanak, "Açılan soruşturmalarla halkın iradesine kelepçe vurmak istenildi. Tutsak almak istedikleri bizler değiliz, 880 bin seçmendir. Henüz gözaltında olduğumuzda bizim yerimize kayyımlar atandı ve bu da aslında belediyeleri ele geçirmek için yapılan bir saldırı olduğunu bizlere gösterdi" ifadelerini kullandı.

Kışanak konuşurken mahkeme başkanı"Siyasi açıklama istemiyoruz, iddialara yanıt verin yalnızca. Burası siyaset meydanı değil" diyerek sözünü kesti. Bunun üzerine Kışanak "Bu bir siyasi davadır ve ben de siyasetçi olarak siyasi savunmamı vereceğim. Siyasi tartışma için başka alan bırakmadınız" dedi.

'MUHALEFET HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI'

Davanın dayanağı olmadığını söyleyen DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Tamamen siyasi düşüncelerimize dayanılarak hazırlanmış bir soruşturma söz konusudur. KCK operasyonlarıyla başlayan ve siyasi soykırım operasyonları ile devam eden bir süreç söz konusudur" diye konuştu.

Muhalefet yapma haklarının ellerinden alındığını dile getiren Tuncel, "Eleştirilerimiz suç kapsamına alındığında siyaset yapma hakkından yoksun bırakılıyoruz. HDP ve DBP'ye yönelik operasyonlar iktidarı koruma amaçlıdır. Çözüm süreci çöktürme planına kurban edilmiştir. Mahkemeler ve güvenlik politikaları Kürt sorununu çözülemez kılmıştır. Sorunun çözülmesi ancak ve ancak siyasi alanda olabilir" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti tahliye taleplerini reddederek, Kışanak ve Tuncel'in tutukluk halinin devamına karar verdi. Dava 20 Haziran'a ertelendi.

İDDİANAME

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Gültan Kışanak için "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" ve 41 kez "Silahlı terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla 230 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sebahat Tuncel hakkında ise "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla 135 yıla kadar hapis cezası isteniyor.